Napovedala je, da se bo nadaljevala takoj, ko bo mogoče. Kdaj bo to, ministrica ni mogla napovedati, saj je, kot je dejala, to med drugim odvisno od letalskih prevozov, ki jih trenutno praktično ni, in od drugih ukrepov držav po svetu zaradi pandemije. Aprila je bil sicer napovedan prihod skupine Slovencev iz Venezuele.

Foto: BoBo
Foto: BoBo
Ministrica Helena Jaklitsch. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica Helena Jaklitsch. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah Jaklitscheve bi bilo trenutno tudi prezgodaj napovedovati, ali bo Slovenija zaradi pandemije covida-19 podaljšala zakonsko določeno 15-mesečno obdobje, v katerem imajo Slovenci iz Venezuele status repatriirane osebe. Kot je ministrica poudarila v odgovoru na novinarsko vprašanje, je treba najprej počakati, da bo jasno, koliko časa bo življenje oteženo zaradi pandemije, nato pa bodo pristojne oblasti odločile o tem.

V času, ko imajo repatriirane osebe status, jim Slovenija krije osnovne življenjske stroške, zagotavlja osnovno zdravstveno oskrbo in jim lahko priskrbi tudi začasno stanovanje, bodisi pri zasebnikih bodisi v kakšnih drugih nastanitvenih možnostih države.

Jaklitscheva je še povedala, da na ministrstvu iščejo tudi načine, kako zagotoviti tečaje slovenščine za repatriirane prek spleta. Kot je dejala, se glede tega "odpirajo možnosti". "Zavedamo se, da je pomembno, da se rojaki, ki slovenščine še ne znajo, čim prej naučijo jezika, tudi zaradi zaposlitve," je dejala ministrica.

Vlada je novembra lani sprejela akcijski načrt za repatriacijo, s katerim je Slovencem v Venezueli in njihovim družinskim članom zaradi težkih življenjskih razmer v tej južnoameriški državi omogočila vrnitev v Slovenijo. Repatriacija je stekla konec lanskega leta.

Po podatkih vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v Venezueli živi do tisoč ljudi slovenskega rodu, vendar ne izpolnjujejo vsi pogojev za repatriacijo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.