Koliko Venezuelcev je že prispelo v Slovenijo, na pristojnem ministrstvu ne razkrivajo. Dnevnik pa je poročal, da jih je šest, štiričlanska družina in zakonski par.  Foto: Reuters
Koliko Venezuelcev je že prispelo v Slovenijo, na pristojnem ministrstvu ne razkrivajo. Dnevnik pa je poročal, da jih je šest, štiričlanska družina in zakonski par. Foto: Reuters

Vlada je novembra lani sprejela akcijski načrt za repatriacijo, s katerim je Slovencem v Venezueli in njihovim družinskim članom zaradi težkih življenjskih razmer v tej južnoameriški državi omogočila vrnitev v Slovenijo. Takrat so sporočili, da so prejeli prošnje za repatriacijo 53 ljudi.

Tokrat so poudarili, da ni gotovo, da bo repatriiranih ravno toliko oseb, saj da vsako prošnjo proučujejo individualno. Kateri od prosilcev namreč morda ne bo izpolnjeval pogojev, drugi pa ne vedo, ali bodo lahko repatriirani zaradi osebnih in družinskih razmer, so pojasnili.

Ob tem so izrazili zadovoljstvo, da se do zdaj repatriirani rojaki v Sloveniji dobro počutijo in da se že lepo vključujejo v slovensko okolje. Čeprav je repatriacija zelo zahteven proces, je vse k sreči minilo brez večjih zapletov, so pojasnili. Ob tem so se zahvalili številnim prostovoljcem, ki so pomagali pri urejanju vsega potrebnega za dobro počutje repatriiranih oseb.

15-mesečna skrb države

Po vrnitvi v Slovenijo bo država 15 mesecev repatriirancem poravnavala osnovne življenjske stroške, zagotavljala osnovno zdravstveno oskrbo in jim priskrbela tudi začasno stanovanje, pri zasebnikih ali v kakšnih drugih nastanitvenih možnostih države. Pravice ožjih družinskih članov, ki jim je bil odobren prihod v Slovenijo, niso pa slovenskega rodu, bodo nekoliko manjše, je poročal Dnevnik.

Po uradnih podatkih v Venezueli, ki jo že več let pretresajo gospodarska, politična in družbena kriza, živi 335 slovenskih državljanov oziroma do tisoč ljudi slovenskega rodu.