Vizualizacija stolpa. Foto: Nande Korpnik
Vizualizacija stolpa. Foto: Nande Korpnik

Pobudo je na ustavno sodišče vložila članica občinskega sveta Rogaške Slatine Andrejka Flucher, ki je zatrjevala, da dan glasovanja v okoliščinah epidemije ni bil skladen z državno ureditvijo.

Menila je tudi, da bi izvedba referenduma ob hkratni veljavi epidemioloških ukrepov nedopustno omejila pravico do sodelovanja državljanov pri upravljanju javnih zadev.

Volivce in organizatorje referendumske kampanje naj bi epidemiološke okoliščine silile v sklepanje nedopustnih kompromisov med varovanjem javnega in osebnega zdravja na eni strani in ustavnopravnimi standardi za dejansko svobodno odločanje ter učinkovito rabo referenduma na drugi strani.

Slatinski občinski svet je kot nasprotni udeleženec v odgovoru na pobudo Andrejke Flucher navedel, da odlok o razpisu referenduma ni bil v nasprotju z zakonodajo. Pojasnili so tudi organizacijske in materialne pogoje, s katerimi je bila zagotovljena ustrezna organizacija volišč na dan splošnega glasovanja.

Sorodna novica Prebivalce Rogaške Slatine so na referendumu podprli gradnjo razglednega stolpa

Občani so na referendumu potrdili postavitev stolpa

Na referendumu, ki je v Rogaški Slatini potekal 13. decembra lani in na katerem so volivci odločali o postavitvi 106 metrov visokega razglednega stolpa Kristal na območju starega mizarstva, so občani potrdili postavitev stolpa. Od oddanih 3854 glasovnic je bilo proti postavitvi stolpa 1697 občanov, postavitev stolpa pa je podprlo 2143 volivcev. Volilna udeležba je bila 40,61-odstotna, referendum pa je potekal ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov.

Na slatinski občini pa se za postavitev stolpa, ki bi po ocenah stal 2,1 milijona evrov, zavzemajo, ker Rogaška Slatina potrebuje nove atraktivne zgodbe. Razgledni stolp Kristal bo po oceni občine pomenil velik razvojni potencial, ker bo generator povečanega števila obiskovalcev, ki bodo obiskali še druge znamenitosti slatinske občine in širše okolice. Izračunali so, da bo na letni ravni prinesel vsaj 300.000 evrov prihodkov v občinski proračun in bodo po odbitju stroškov vsako leto za razvoj dodatno namenili vsaj 150.000 evrov.