Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec. Foto: BoBo

Glede na to, da je od kongresa, na katerem se je na vrh stranke povzpela Pivčeva, minilo že precej časa, odgovorni na lokalnem nivoju pričakujejo zagon delovanja stranke, je pojasnil vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. A je dodal, da je na to, da dejavnosti niso potekale, močno vplivala epidemija novega koronavirusa, saj so člani starejši in tako v rizični skupini v epidemiji. V stranki so tako dogovorjeni, da bodo v prihodnje obiskali pokrajinske odbore, kjer bodo predstavili delo stranke, dogajanje v vladi in v DZ-ju.

O domnevnem nezadovoljstvu v DeSUS-u je slišati že nekaj tednov, Požareport pa je poročal, da naj bi tudi zamenjali generalno sekretarko stranke Nino Stankovič. Ta je še vedno generalna sekretarka, po besedah Jurše pa razmišljajo o tem, da bi začela opravljati del nalog s področja odnosov z javnostjo, nekatere organizacijske zadeve, ki zadevajo organizacijo na terenu, pa bi dodelili nekomu drugemu, ki bi bil po njegovih navedbah malo bolj operativen. Na vprašanje, ali jo nameravajo torej zamenjati, pa je Jurša odgovoril, da bodo o tej zadevi odločali. Po poročanju nekaterih medijev pa je predsednik sveta stranke Tomaž Gantar napovedal sklic seje sveta. Svet stranke je sicer najvišji organ med kongresoma.

Stankovičeva je bila sicer v preteklosti predstavnica za odnose z javnostmi v DeSUS-u in nazadnje na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Pivčeva. Ob napovedi Pivčeve, da bo na januarskem kongresu izzvala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, pa je bila Stankovičeva v njeni ožji ekipi. Ko si je Pivčeva s podporo organov stranke konec januarja postavila svojo ekipo, so za predsednika sveta stranke potrdili njenega velikega podpornika Gantarja, za generalno sekretarko stranke pa Stankovičevo. Zato so napetosti le nekaj mesecev po kongresu marsikoga presenetile.

Jurša je danes povedal, da so se o tej temi pogovarjali na petkovem srečanju vodstva stranke. Kot je spomnil, si odgovorni na funkcijah sami izbirajo najožje sodelavce. "Če bi se predsednica odločila in želela okrepiti delo na terenu, je to njena osebna odločitev. Pri tem jo bodo organi stranke verjetno podprli," je še ocenil. Stankovičeva dogajanja ni želela komentirati.

Ob robu petkovega srečanja vodstva stranke je Pivčeva komentirala nekatere informacije o opozorilih članstva glede komunikacije v stranki in očitkih glede delovanja v koaliciji. Kot je dejala, je to demokratičen proces v stranki in pričakovati je bilo, da bo ob vstopu v desnosredinsko koalicijo nekaj pogledov, ki vidijo težavo v ideološkem razhajanju. Zagotovila je, da v stranki ni nemirov, o kakršnih se govori v nekaterih medijih.

Foto: Twitter/Janez Janša
Foto: Twitter/Janez Janša

Anketa: Po začetnem navdušenju nižje ocene za delo vlade

Vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše je v prvem mesecu na oblasti dobila visoko povprečno oceno, maja pa kaže, da se je delež zadovoljnih zmanjšal.

V anketi je tako delo vlade kot zelo pozitivno ocenilo 14,2 odstotka vprašanih (aprila 16,3 odstotka), kot pozitivno ga je ocenilo 17,4 odstotka (aprila 27,3 odstotka). Srednje ga ocenjuje 30,2 odstotka (aprila 31,9 odstotka), negativno oceno je dalo 20,9 odstotka vprašanih (aprila 13,3 odstotka), zelo negativno pa 15,3 odstotka (aprila sedem odstotkov).

Padla je tudi podpora SDS-u, ki z manjšo razliko še vedno vodi pred LMŠ-jem. Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi 16,3 odstotka anketiranih najverjetneje volilo SDS, kar je 2,4 odstotne točke manj kot aprila. Največjo opozicijsko stranko LMŠ bi podprlo 14 odstotkov vprašanih in je v zadnjem mesecu pridobila 2,5 odstotne točke, poroča Delo.
Sledi SD z 8,4 odstotka podpore (0,3 odstotne točke manj kot aprila), Levica s 7,9 odstotka (1,3 odstotne točke več), NSi s 5,3-odstotno podporo (1,4 odstotne točke več) in DeSUS s 3,4 odstotka (0,3 odstotne točke več).

Čeprav se je zmanjšala priljubljenost predsednika SMC-ja Zdravka Počivalška, je ta stranka po navedbah Dela edina, ki je maja dobila statistično značilno višjo podporo kot aprila. Njena priljubljenost se je z 0,8 povečala skoraj za trikrat, na 2,3 odstotka, kaže anketa.

Sledijo mu SNS z 1,8 odstotka podpore (1,4 odstotne točke manj kot aprila), Piratska stranka z 1,3 odstotka (0,9 odstotne točke manj), Dobra država, ki ostaja na 1,1 odstotka, in SAB z 0,9 odstotka (1,7 odstotne točke manj). Zadnja sta Andrej Čuš in Zeleni s pol odstotka (0,6 odstotne točke manj) in SLS z 0,2 odstotka podpore (1,3 odstotne točke manj).

Desetina ne bi volila

Ta mesec se je zvišal delež tistih, ki so odgovorili, da ne bi volili nikogar, in sicer za tri odstotne točke, na 10,1 odstotka vprašanih. Obenem je bilo 24,1 odstotka anketirancev neopredeljenih, 1,4 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti. Skupno je tako skoraj 35 odstotkov nerazporejenih volivcev, še ugotavljajo na Delu.

Pahor najbolj priljubljen

Prva trojica na lestvici priljubljenosti ostaja v maju enaka kot v aprilu, to so predsednik republike Borut Pahor, predsednica DeSUS-a in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za zdravje Tomaž Gantar.

Razkritje domnevnih nepravilnosti pri nakupu zaščitne opreme pa je vplivalo na priljubljenost obeh najbolj izpostavljenih ministrov. Obrambnemu ministru Mateju Toninu je podpora zrasla in se je uvrstil na peto mesto, gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku pa je podpora padla in se je znašel na repu lestvice. Na lestvici sta zdrsnila tudi premier Janez Janša s 4. na 13. mesto in notranji minister Aleš Hojs s 7. na 18. mesto.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za Delo izvedel med 4. in 8. majem na reprezentativnem vzorcu 712 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Razmere v DeSUS-u so precej napete