V slovenskih bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 779 bolnikov, 122 jih je na intenzivni negi. Iz bolnišnic pa so odpustili 67 ljudi. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) je zdaj 1044.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na Twitterju navedel, da najbolj prizadeta regija ostaja Gorenjska. V Kranju so potrdili 107 novih okužb, v Radovljici 25, v Tržiču 22 in na Jesenicah 21. V Škofji Loki so jih potrdili 52, v Železnikih pa 36.

Med kraji z večjim številom na novo potrjenih okužb je Kacin navedel še Ljubljano (293), Maribor (87), Slovensko Bistrico (50), Tolmin (41), Velenje (39), Kamnik (33) in Domžale (26).

Dom na Petrovem Brdu. Foto: Miha Vencelj/CZ Občine Tolmin
Dom na Petrovem Brdu. Foto: Miha Vencelj/CZ Občine Tolmin

Hitrost širjenja okužbe izjemno hitra

Visoka številka v tolminski občini je posledica tega, da so se okužbe razširile v eni od treh enot doma upokojencev Podbrdo, v domu na Petrovem Brdu. Od 93 oskrbovancev s posebnimi potrebami jih je okuženih kar 86. Okužbo so potrdili tudi pri desetih zaposlenih.

V domu sta bila v četrtek pozitivna dva oskrbovanca, nato pa so bili v zadnjih 48 urah brisi odvzeti še vsem ostalim in tudi zaposlenim. V celotni stavbi je vzpostavljena rdeča cona, so zapisali na spletni strani Občine Tolmin. Ker gre za posebno enoto, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, in ne le starostnikom, je bila hitrost širjenja okužbe zaradi specifične strukture varovancev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra. Vsi oskrbovanci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in ne potrebujejo bolnišnične oskrbe.

Iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko so sporočili še, da so v domu upokojencev Nova Gorica po odvzetih brisih vseh oskrbovancev in zaposlenih okuženi trije oskrbovanci in eden od zaposlenih. Okužba se je pojavila tudi v njihovi enoti v Podsabotinu, kjer je pozitivnih pet starostnikov in en zaposleni.

Novo žarišče je dom oskrbovancev s posebnimi potrebami na Petrovem Brdu

Dovoljene nekatere storitve, odprte tudi knjižnice

V veljavi je dopolnjen vladni odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki med drugim spet dovoljuje tudi gradbena in vzdrževalna dela, storitve na prostem, popravila tehničnega blaga in delovanje knjižnic.

Z dopolnjenim odlokom se izjemam, ki jim je kljub splošni prepovedi dovoljeno poslovati, torej pridružujejo nove. Že do zdaj so lahko poslovale živilske trgovine, lekarne, drogerije, tržnice, cvetličarne, trgovine s tehničnim blagom in gradbenim materialom ter nekatere druge izjeme.

Od sobote pa je mogoče opravljati še gradbena, vzdrževalna in montažna dela, ki vključujejo npr. dela na vodovodu in odtokih, krovska in fasaderska dela, opravljanje vrtnarskih in dimnikarskih storitev ... Odprte so lahko tudi servisne delavnice, ki opravljajo storitve popravila in vzdrževanja tehničnega blaga, družbe za upravljanje in knjižnice, poroča Radio Slovenija. Prav pri vseh storitvah pa mora biti poskrbljeno za minimalen stik s potrošniki.

Še vedno so v veljavi omejitve gibanja ponoči in omejitve prehajanja iz občine v občino ter prepoved zbiranja več kot šestih ljudi. Uporaba mask je obvezna tudi na odprtih javnih krajih in prostorih ter v vozilih, če se v njih vozijo ljudje, ki ne živijo v skupnem gospodinjstvu.

Vojska prestavila rentgen iz premične bolnišnice Role 2 pred infekcíjsko kliniko