Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Vse tri zakone so volivci na referendumih potrdili. Po današnji razglasitvi izidov bodo objavljeni v uradnem listu, nato bodo lahko zakoni začeli veljati.

Poslanci SDS-a so današnjo sejo DZ-ja obstruirali, kot je vodja njihove poslanske skupine Jelka Godec napovedala že na jutranji seji kolegija predsednice DZ-ja. Tudi na seji DZ-ja je pojasnila, da v SDS-u referendumskim izidom ne nasprotujejo, saj da je bila volja ljudstva jasno izražena, ugovarjajo pa nadaljnjim postopkom.

Sorodna novica RTV Slovenija se bo leta 2023 po sklepu nadzornega sveta financiral po dvanajstinah

Kot je navedla, je Državna volilna komisija (DVK) skrajšala roke za določitev rezultatov, in sicer na podlagi predloga članov DVK-ja iz strank koalicije, ki so predlagali skrajšanje rokov in hitrejše ugotavljanje izidov referendumov. Prav tako pa po njenih besedah menijo, da niso izpolnjeni vsi pogoji za razglasitev izidov, saj da odločitev vrhovnega sodišča glede prijete pritožbe zoper izid ni bila vročena vsem strankam. Obvestilo vrhovnega sodišča, da je prejelo pritožbo in jo zavrglo, ne predstavlja pravnomočnosti odločitve, je prepričana.

Gregorčič vlaga pobudo za oceno ustavnosti zakona o RTV-ju

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič je sporočil, da bo prihodnji teden pojasnil razloge za vložitev pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTV-ju. Avtor pobude je Matej Avbelj, pod njo pa je prvopodpisan Gregorčič, je navedel v sporočilu za javnost.

Po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ-ja prejetje odločitve za pravnomočnost odločitve ni pogoj. "Pravnomočnost v tej zadevi tudi po obrazložitvi zakonodajno-pravne službe nastopi s sprejetjem odločitve sodišča, torej z dnem izdaje sodne odločbe, saj na odločitev pritožba ni več mogoča," je na seji pojasnila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. Tako po njenih navedbah ni pomembno, kdaj bo pritožnik dvignil pošto in se se seznanil z vsebino. To je pomembno na prvi stopnji, ko je mogoča pritožba, ker se od vročitve šteje tek pritožbenega roka, je še dodala. Opozorila je tudi, da mora DZ v osmih dneh po pravnomočnosti razglasiti izide referenduma, če bi čakali dvig pošiljke, pa bi lahko kršili zakon.

DZ razglasil rezultate treh referendumov

Državna volilna komisija (DVK) je pretekli teden sprejela poročilo o izidih novembrskega trojnega referenduma o zakonih o Radioteleviziji Slovenija, o vladi in o dolgotrajni oskrbi in ga objavila v uradnem listu, zoper poročilo pa je bila mogoča pritožba na vrhovno sodišče. To možnost so izkoristili v gibanju Osveščeni prebivalci Slovenije, vrhovno sodišče pa je pritožbo zavrglo, ker je bila prepozna.

Na trojnem referendumu 27. novembra so volivci odločali o uveljavitvi novele zakona o RTV-ju, spremembah zakona o vladi in o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi. Vsi trije zakoni so na referendumih dobili večinsko podporo volivcev. Za zakon o vladi jih je glasovalo 56,7 odstotka, za zakon o dolgotrajni oskrbi 62,3 odstotka, za zakon o RTV SLO pa 62,8 odstotka.

Na današnji seji se bo DZ tudi seznanil s sklepom občinskega sveta Občine Lendava o potrditvi mandata Janeza Magyarja za župana občine Lendava, s čimer bo zaradi nezdružljivosti funkcij Magyarju prenehal mandat poslanca.

Poslancu Magyarju zaradi nezdružljivosti z župansko funkcijo prenehal mandat

DZ se je na seji seznanil tudi s sklepom občinskega sveta Občine Lendava o potrditvi mandata Janeza Magyarja za lendavskega župana. Zaradi nezdružljivosti funkcij mu je s tem prenehal mandat poslanca. Magyarja bo v parlamentu predvidoma nadomestil Andrej Kosi, o čemer pa mandatno-volilna komisija DZ-ja še ni odločala.

Magyar je sicer funkcijo župana že opravljal do aprilskih državnozborskih volitev, ko je bil izvoljen za poslanca. Na jesenskih volitvah pa je s podporo strank SDS in NSi znova kandidiral za župana Lendave in v drugem krogu zmagal z okoli 55 odstotki glasov. Pred prvim krogom lokalnih volitev je 54-letni Magyar povedal, da se želi s funkcije poslanca vrniti na občino, ker so bili kljub naporom njegovi odlični predlogi v parlamentu preglasovani, kot župan pa se je dokazal s projekti in sodeloval z vsem.