Škatle s podpisi. Foto: BoBo
Škatle s podpisi. Foto: BoBo

Državljani, ki so oddali podpis za začetek referendumskih postopkov, so se po Mesečevih besedah v petih dneh odločili, da dvignejo glas proti tej vladi, "proti zapravljanju 780 milijonov evrov za orožje, medtem ko trpimo eno od najhujših gospodarskih, socialnih in zdravstvenih kriz".

V izjavi za javnost pred vložitvijo podpisov je poudaril, da je bilo podpisov vsak dan več. "Snežna kepa se je šele začela kotaliti, a smo jo peti dan ustavili, da podpise pravočasno vložimo in zahtevamo referendum v imenu ljudstva". "Poslanci bodo ob teh podpisih morali temeljito premisliti, ali bodo res glasovali za prepoved referenduma," je prepričan Mesec.

To, da so za tolikokrat presegli zahtevanih 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov, in to med covid-19 krizo, ko je javno zbiranje omejeno in so se morali pri zbiranju podpisov močno omejiti, je po njegovem mnenju močno sporočilo, kaj si državljani mislijo o teh ukrepih in vladi Janeza Janše.

"Nobena vlada ne more in ne sme delati proti volji ljudstva. V nasprotnem primeru bo pač zamenjana," je še opozoril koordinator Levice.

Nemec: Vprašanje dopustnosti referenduma

Poslanec SD-ja Matjaž Nemec pa je pojasnil, da je zanje najpomembnejše vprašanje dopustnosti tega referenduma.

"Gre za izjemno velike vsote denarja, ki bi ga v časih t. i. rehabilitacije po epidemiji covida-19 morali usmerili drugam. Potrebujemo močno zdravstvo in gospodarstvo," je prepričan.

Prav državljani so se po njegovih besedah v petih dneh množično izrekali v prid svobodi soodločanja in izražanja. Število podpisov je tako po Mesečevih ocenah jasno sporočilo vladi, da se mora naučiti državljane poslušati in slišati. Ljudska volja je ena od ustavnih vrednot, je poudaril. Opozoril je še na po njegovem mnenju omejevanje govora poslancem.

DZ bo o nedopustnosti referenduma odločal na izredni seji.

Levica in SD vložili podpise. Tonin: Referendum je nedopusten

Mors: Referendum je nedopusten

Ministrstvo za obrambo (Mors) je ob današnji vložitvi podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko na Twitterju poudarilo, da so referendumi na zakone s področja obrambe ustavno nedopustni.

35 dni za zbiranje 40.000 podpisov

Po vložitvi podpisov v državni zbor njegov predsednik razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Zakonu, ki predvideva 780 milijonov evrov za vojaške naložbe v letih od 2021 do 2026, v štirih opozicijskih strankah (LMŠ-ju, SD-ju, Levici in SAB-u) nasprotujejo.

Menijo, da bi morala vlada v času epidemije namesto v vojsko prednostno vlagati v blaženje zdravstvene, socialne in gospodarske krize. Aktivno zbiranje podpisov za začetek referendumskih postopkov sta napovedali stranki Levica in SD.

Vlada je DZ-ju že predlagala sprejetje sklepa, da referendum o tem zakonu ni ustavno dopusten, kar je ministrstvo za obrambo podkrepilo s pridobljenim pravnim mnenjem.

Če bi državni zbor sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, koordinator Levice Luka Mesec napoveduje, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

28 tisoč podpisov za referendum o nabavi orožja