Foto: MORS
Foto: MORS

Minister Matej Tonin je ob mednarodnem dnevu gasilcev poudaril, da so gasilci nepogrešljiv del slovenske družbe, in se jim iskreno zahvalil tudi za njihovo požrtvovalno delo v času epidemije covida-19, za njihov prispevek pri zbiranju pomoči za Ukrajino, pa tudi za vse intervencije, zlasti v Evropi, "kjer se je dober glas o slovenskih gasilcih močno razširil", je poudaril Tonin.

Po Toninovih besedah je ministrstvu za obrambo v mandatu aktualne vlade uspelo nekaj pomembnih korakov na področju gasilstva, navedel je sprejetje popravkov zakonov o gasilstvu in o dohodnini, pa tudi dejstvo, da je Sloveniji prvič uspelo pridobiti evropska sredstva za financiranje razvoja področja zaščite in reševanja.

Gre za približno 70 milijonov evrov iz treh finančnih perspektiv, ki bodo namenjeni odzivu na podnebno pogojene naravne nesreče in krepitev odpornosti. Za nakup tehnično zahtevnih in dragih vozil, ki jih bodo dobila gasilska društva po vsej Sloveniji, bo namenjenih 20 milijonov evrov evropskih sredstev in osem milijonov evrov iz državnega proračuna. Vzpostavljen bo tudi nacionalni center civilne zaščite, v katerem bodo združene vse službe zaščite in reševanja, po državi pa bodo vzpostavljeni centri za usposabljanje gasilcev za primere poplav, žleda in požarov, je povedal.

Glede marca letos spremenjenega zakona o gasilstvu je poudaril, da prinaša pomembne novosti, med drugim podrobneje ureja status operativnih gasilcev, uvaja kategoriji gasilec veteran in gasilec pripravnik, posebno mesto pa daje tudi slovenskim poklicnim gasilcem. Ob tem se je iskreno zahvalil Gasilski zvezi Slovenije in Združenju poklicnih gasilcev Slovenije, da so premogli moč, da je zakon vendarle ugledal luč sveta. "Če bi vsako izmed gasilskih združenj vztrajalo pri svojem, tega kompromisa in tega zakona o gasilstvu ne bi imeli," je poudaril.

Mednarodni dan gasilcev

Zmanjšanje davčne osnove za gasilce

Novela dohodninskega zakona pa gasilcem oz. zavezancem, ki nepretrgoma najmanj deset let prostovoljno in nepoklicno opravljajo operativne naloge zaščite, reševanja in pomoči ter jih za opravljanje teh nalog vodi pristojni upravni organ, priznava z začetkom letošnjega leta zmanjšanje letne davčne osnove 1500 evrov na leto.

Tonin meni, da gasilci od omenjene splošne olajšave ne bodo ravno obogateli, vendar pa znesek olajšave, kot je dejal, tudi ni "neka bagatela". S finančnimi olajšavami država spodbuja tudi dolgoročno delo v prostovoljni gasilski organizaciji. "Ta splošna dohodninska olajšava je tudi neke vrste kompenzacija, ki jo država priznava za vse ure, ki jo gasilci preživijo v delu za skupnost, in kompenzacija za stroške," je poudaril.

Državni sekretar Janez Žakelj pa je poudaril, da je vlada lani položajni dodatek za poklicne gasilce uredila primerljivo z drugimi uniformiranimi poklici, predstavil pa je tudi napredek v pogajanjih o normativnem delu kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva. Kot je dejal, se jim je na obsežnih pogajanjih s predstavniki Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije uspelo dogovoriti glede vseh členov pogodbe, neusklajeno je ostalo le vprašanje glede dopusta.