Občani nasprotujejo sprejemno-registracijskemu centru na mejnem prehodu Jelšane, v katerem bi policija izvajala osnovne postopke v povezavi z nezakonitimi prebežniki. Foto: BoBo
Občani nasprotujejo sprejemno-registracijskemu centru na mejnem prehodu Jelšane, v katerem bi policija izvajala osnovne postopke v povezavi z nezakonitimi prebežniki. Foto: BoBo

Pozvali so k boljšemu varovanju meje, v soboto pa bodo izvedli že napovedan protest v Jelšanah.

Na posvetu so predstavniki občine, krajevne skupnosti Jelšane, kjer namerava vlada vzpostaviti sprejemno-registracijski center za prebežnike, in občani ministru ter vodstvu policije predstavili težave, s katerimi se srečujejo zaradi prebežnikov, ki jim uspe v Slovenijo vstopiti nezakonito, in občutke ogroženosti, ki se porajajo ob nenehnem srečevanju z njimi, tudi na svojih dvoriščih.

Sprejemno-registracijskega centra za zdaj še ne bodo gradili

Sprejemno-registracijskem centru, v katerem bi policija na mejnem prehodu Jelšane izvajala osnovne postopke ugotavljanja identitete, občani še vedno nasprotujejo, minister pa je danes ponovil, da centra za zdaj ne bodo gradili, saj je predviden le v primeru povečanja migracij. Za kako veliko povečanje naj bi šlo, da bi center vzpostavili, ni povedal.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je občanom zagotovil, da bodo proučili predloge z današnjega srečanja in skušali z njimi izboljšati varovanje meje, a priznal, da se policija spoprijema s pomanjkanjem kadra, zato je predvidena okrepitev s tehničnimi sredstvi. "Sem vas poslušal in vas slišal," je dejal, a dodal, da občina Ilirska Bistrica ni edina s tovrstnimi težavami, saj sta v še težjem položaju občini Črnomelj in Kostel.

Za ureditev problematike odstranjevanja smeti

Poudaril je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, za varnost v Ilirski Bistrici in da Slovenija ostane varna država oziroma da ne postane migracijski žep. Občane je pozval k sodelovanju s policijo, s katero domačini sicer že dobro sodelujejo, a menijo, da je na terenu premalo policistov. Obenem je zagotovil, da se bodo potrudili urediti problematiko odstranjevanja smeti, ki jih v občini za seboj puščajo nezakoniti prebežniki.

Občina poziva h kadrovski okrepitvi policije

Nezadovoljstvo občanov Ilirske Bistrice

Župan Emil Rojc je poudaril, da prizadevanja občine in pred kratkim ustanovljene Civilne iniciative za varovano mejo "nikakor niso uperjena v rasno ali versko nestrpnost". Sobotni protest, ki ga organizira civilna iniciativa, je namenjen opozarjanju na težave, "da bomo slišani v vrhu vlade" in da se zagotovi denar za boljše varovanje meje, torej za kadrovsko okrepitev policije.

Na ministra je naslovil poziv, naj vlada spremeni zakonodajo, da bi mejo lahko varovala tudi vojska, saj je za občane, med katerimi je bilo slišati tudi predloge o popolnem zaprtju meje po vzoru Madžarske, ta veliko preveč prepustna. Meni, da bi bilo treba spremeniti zakonodajo "v našo korist, čeprav bi imeli migranti morda manj pravic".

Vodja iniciative Ivan Ceglar, sicer predsednik KS Jelšane, je dejal, da so razmere na območju tako zaostrene, da se nekateri otroci in ženske že bojijo iti sami ven, še posebno zvečer. "Če gredo migrantske poti prek naših dvorišč, zahtevamo od države, da nas z vsemi razpoložljivimi sredstvi zaščiti." Želijo, da bi mejo poleg slovenske policije varovala tudi Slovenska vojska in enote Frontexa.

Bistričani nasprotujejo sprejemnemu centru

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je dejala, da policija nikakor ne beži pred svojo odgovornostjo in da si tudi ona želi kadrovske okrepitve policije, vendar je obenem dodala, da so nezakonite migracije dejstvo. Pojasnila je, da policija prebežnikom vzame biometrične podatke in preverja sume kaznivih dejanj, terorizma ali morebitnega sodelovanja na kriznih žariščih.

Število nezakonitih prestopov meje se je povečalo

Podatki policije kažejo, da se je število nezakonitih prestopov državne meje letos občutno povečalo, v prvih treh mesecih za skoraj 150 odstotkov. Vendar pa ni bilo največ prehodov na območju PU Koper, kamor sodi območje Ilirske Bistrice, temveč je tretjino vseh obravnavala PU Novo mesto (539), sledi PU Ljubljana (512), šele na tretjem mestu je PU Koper (388). V celem lanskem letu je policija obravnavala 9149 ilegalnih prehodov meje, skoraj štirikrat več kot leta 2017.