Sanacija se bo začela pet let po odkritju. Foto: BoBo
Sanacija se bo začela pet let po odkritju. Foto: BoBo
Množično grobišče v Barbara - rovu, Huda jama
V rovu so še vedno številni posmrtni ostanki. Foto: BoBo/ MNZ RS


V jaških zaprtega rudnika so posmrtni ostanki ljudi, ki so bili umorjeni po koncu druge svetovne vojne.
Odkar so delavci Rudnika Trbovlje - Hrastnik pred petimi leti prebili pregrado v rovu svete Barbare in odkrili trupla, so doslej izkopali 800 okostij in jih forenzično pregledali. V jašku jih je po mnenju zgodovinarja, predsednika vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, Jožeta Dežmana, verjetno še več kot 2.000.

Za urejanje vojnih grobišč v Sloveniji je letos zagotovljenih okoli 500.000 evrov, od tega 160.000 evrov za postavitev spomenika vsem žrtvam vojn ter za sanacijo rudnika v Hudi Jami. Po pojasnilu Dežmana bodo en jašek v rovu rekonstruirali, drugega pa zasuli.

Dežman: Na vse kriplje se branijo
Dežman tudi opozarja, da je že skrajni čas za dostojen pokop vseh žrtev. Po njegovem mnenju so v tem primeru kršene tako pravice mrtvih kot njihovih sorodnikov. Sam celo pravi, da bi se morali svojci žrtev obrniti na Evropska sodišča.

Ob tem je spomnil, da si je komisija, ki jo vodi, ves čas prizadevala, da bi vlada odobrila izkop vseh posmrtnih ostankov, da bi zanje uredili pokopališče zunaj rova in da bi rov svete Barbare razglasili za kulturni spomenik ter v njem uredili muzej za obiskovalce. "Vendar pa se del varuhov nepremične dediščine na vse kriplje brani tega," je še dejal.

Generalna direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja ministrstva za delo Dragica Bac je glede obnove jaškov pojasnila, da pripravljajo že drugi razpis za izvajalca del, tako da bi se v tem letu dela lahko začela. Ob tem pa je priznala, da bo za dokončno ureditev jaška letos zmanjkalo okoli 50.000 evrov.