Plenković bo Janšo sprejel v Banskih dvorih ob 18. uri. Kaj je razlog in o čem naj bi govorila, tudi v njegovem uradu ne razkrivajo.

Premier Janša je februarja iz Bruslja letel skupaj s hrvaškim premierjem. Foto: Twitter Andrej Plenković
Premier Janša je februarja iz Bruslja letel skupaj s hrvaškim premierjem. Foto: Twitter Andrej Plenković

Pred dobrim mesecem sta se premierja ob vračanju iz Bruslja, kjer je potekal vrh EU-ja in Afriške unije, vrnila skupaj z letalom in med potjo izmenjavala poglede na aktualne mednarodne teme. Glede na objavljene ključnike v tvitu sta razpravljala o ukrajinskem konfliktu, energetski krizi in drugih evropskih temah. V kabinetih več podrobnosti niso razkrili.

Janša in Plenković sta se na dvostranskem srečanju sicer zadnjič sestala na Otočcu 22. novembra lani. Srečanje je bilo posvečeno odkritju spominskega obeležja na čas osamosvajanja držav, pred tem se je Janša v Zagrebu 30. maja lani na povabilo Plenkovića udeležil slovesnosti ob hrvaškem dnevu državnosti.

Tako Plenković kot Janša se sicer redno srečujeta na srečanju voditeljev EU-ja ali Nata. Oba poudarjata, da so odnosi med državama zelo dobri.

Arbitraža ostaja v ozadju

Vseskozi v ozadju odnosov ostaja izvrševanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Janšev SDS je namreč vztrajno nasprotoval tako arbitražnemu sporazumu kot arbitraži in zdajšnja opozicija se je po menjavi vlade marca 2020 spraševala, ali se bo vlada odpovedala razsodbi o meji med državama, ki jo je 29. junija 2017 določilo arbitražno sodišče.

Na zunanjem ministrstvu so sicer že večkrat zagotovili, da je arbitražna razsodba za Slovenijo obvezujoča in da jo bo vlada tudi spoštovala. Hrvaška pa na drugi strani vztraja pri svojih trditvah, da je bil proces arbitraže kompromitiran in da razsodba zato zanjo ne velja.