Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Razlog, zakaj ga vlada ni že pred dnevi potrdila, je dodatno financiranje dveh programov, kjer bo razpisanih več vpisnih mest kot do zdaj.

Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v prihodnjem študijskem letu bo objavljen v roku, vlada bo namreč soglasje k razpisu na dopisni seji podala v dnevu ali dveh, je zagotovil minister za visoko šolstvo Igor Papič.

"Gre v bistvu za dva študijska programa, poznam seveda predvsem zgodbo z Univerze v Ljubljani, kjer sta ti dve fakulteti sami želeli dvigniti, seveda vlada želi tukaj pomagati z dodatnimi finančnimi sredstvi," je dejal Papič.

Gre za študijski program psihologije na filozofskih fakultetah univerz v Ljubljani in Mariboru, kjer naj bi se vpis povečal za 30 mest na vsaki fakulteti, in na študijskem programu radiološke tehnologije na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Končna številka povečanja programov bo sicer znana po vladnem soglasju. Ne bo pa povečanja števila vpisnih mest za študij medicine, pojasnjuje minister Papič. Težava je predvsem v Ljubljani.

"Zdaj se je šele začela izgradnja nove fakultete in bo za medicinsko fakulteto izredno težko še nadaljnje dvigovanje vpisnih številk, dokler se seveda ne razreši prostorska stiska. Zelo pomembno je tudi to, da se zagotovi ustrezno število mentorskih mest za klinično prakso v samem kliničnem centru," je pojasnil.

Razpis za vpis na dodiplomske in magistrske programe naj bi bil objavljen 3. februarja, informativni dnevi na fakultetah, visokih strokovnih šolah in akademijah pa bodo organizirani 17. in 18. februarja.

Maribor je povečal število vpisov

"Vpise smo že povečali, tako Ljubljana kot Maribor, nekje med petindvajset in trideset odstotki na splošni medicini. V Mariboru je že dve leti študij dentalne medicine, ki smo ga z dvajset povečali na petindvajset. To so številke, ki bodo seveda z večletnim izobraževanjem teh kadrov na koncu privedle v nekaj letih do povečanega števila teh strokovnjakov," je za TV Slovenija pojasnil dekan mariborske medicinske fakultete Iztok Takač.

"Na ljubljanski medicinski fakulteti bomo zanesljivo zagotovili čim več vpisnih mest, kolikor jih še zmoremo, ampak ne takoj, ne v tem študijskem letu," je povedal Igor Švab, dekan ljubljanske medicinske fakultete.

V Ljubljani bodo tako za študijsko leto 2023/24 sprejeli 210 bodočih zdravnikov, v Mariboru 106. Več predvsem zaradi prostorske stiske ne gre.

"To številko mislimo nadaljevati tudi v prihodnje, dokler ne bo zgrajen nov kampus na Vrazovem trgu, potem bomo pa lahko seveda že spet povečevali," je še pojasnil Švab.

Vlada lahko zahteva povečanje vpisnih mest

Univerze z ministrstvom sklepajo štiriletne pogodbe, pojasnjuje minister Papič. "Takrat ko se sklepa ta pogodba, takrat se izvajajo pogajanja in na takem pogajanju lahko vlada neposredno zahteva od univerz dvig vpisnih številk na določenih mestih," je za TV Slovenija pojasnil Papič. Pogajanja o številu študijskih mest za prihodnja štiri leta se bodo začela konec leta.

Vlada bo potrdila razpis za novo študijsko leto