Žvižgi, skandiranje gesel in množica metel so zaznamovali 5. mariborsko vstajo. V občino je priletelo tudi nekaj jajc. Foto: BoBo
Žvižgi, skandiranje gesel in množica metel so zaznamovali 5. mariborsko vstajo. V občino je priletelo tudi nekaj jajc. Foto: BoBo
5. mariborska vstaja, 7. 1. 2013
Protestniki kurijo metle, ki so jih prinesli s seboj na 5. mariborsko vstajo Pometimo jih vun!. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Vsakič znova protestiramo in se zbiramo, da bi preverili razumevanja in dojemanja mestne oblasti. Za zdaj razumevanja sporočil protestov niso pokazali. Ljudje še vedno upajo, da bo do razumevanja prišlo. Zdi pa se, da so malo že obupani.

Boris Vezjak
5. mariborska vstaja, 7. 1. 2013
K protestu je znova pozvala skupina na Facebooku "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora". Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
5. mariborska vstaja, 7. 1. 2013
Protestniki so prepričani, da je za izboljšanje razmer nujna menjava oblasti v mestu in državi. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
2.000 protestnikov na 5. mariborski vstaji

Protest, ki so ga na Facebooku poimenovali 5. mariborska vstaja in mu nadeli geslo "Pometimo jih vun", je minil v mirnem izražanju nasprotovanja mestni oblasti, pa tudi politiki na državni ravni. Pred občinsko stavbo, ki jo je policija zavarovala, se je kmalu po začetku shoda zbrala množica ljudi.

Veliko protestnikov je prineslo metle in s tem nakazalo, da si želijo pomesti z zdajšnjimi občinskimi politiki. Nosili so transparente "Rešimo Maribor", "Za vsakega se metla najde", "Kje so pravica, poštenje, enakost, solidarnost", "Izstopamo iz vlaka, ki ga vodi strojevodja Mikl", "Požrešnost ni lepa čednost".

Tokrat ni bilo pripravljenih govorov ali govornikov, protestniki so le s skandiranjem "Mi smo Maribor", "Lopovi" in "Gotovi", žvižganjem, raglanjem ter trobljenjem izražali svoje ogorčenje, razočaranje in zahteve po spremembah. Prvi dve vstaji, ki sta na ulice Maribora privabili več kot 10.000 ljudi, sta pripomogli, da je župan Franc Kangler podal odstopno izjavo, zato so protestniki prepričani, da jim bo uspelo doseči tudi odstop mestnega sveta.

"Še premalo nas je"
"Še premalo smo složni, več bi nas moralo biti," je zmajevala z glavo starejša gospa. Eden izmed protestnikov pa je izpostavil, da so danes tukaj tudi za vse tiste, ki morajo večkrat na Karitas in Rdeči križ, da lahko preživijo mesec. "Politiki so nas razočarali, nikjer ni poštenja. Moralne kvalitete so zapravili. Pričakujemo intelektualno moč, ljudi, ki so neobremenjeni in neomadeževani, da prevzamejo odgovornost in nas popeljejo v boljše čase," je povedal.

Vezjak: Politična nekultura in izgubljen kompas
Na enem izmed transparentov je protestnik označil, koga bi sam izpostavil kot vodje. Med njimi je navedel tudi znanega mariborskega filozofa in univerzitetnega profesorja Borisa Vezjaka. "Očitno je nekdo ocenil, da so v Mariboru ljudje, ki delajo dobro. Iz enega transparenta ne bi sklepal in posploševal," je to komentiral Vezjak.

"Mariborska mestna politična elita je presodila, da se ne želi posloviti od svoje oblasti. To kaže na politično nekulturo in izgubljen kompas. Ne znam si predstavljati takšne situacije v normalni evropski državi, vse skupaj spominja na nedemokratične razmere," pa je ocenil stanje v mestu. Dokler lokalna in državna oblast ne bosta priznali legitimnosti protestom in uličnim izražanjem mnenj, Vezjak ne vidi izhoda iz krize. "Vsakega protestnika posebej, vsak transparent posebej šikanirajo, iščejo domnevne strice iz ozadja, ki jih ni. Živimo v politično patoloških razmerah," je še dodal.

Protesti še vso pomlad?
Pred občino se je zbralo tudi nekaj mestnih svetnikov, ki so že odstopili s tega položaja. "Vsi si želimo, da se situacija v mestu razreši po mirni poti. Lahko, da bomo protestirali še vso pomlad. Ljudi bo naprej gnala čedalje večja socialna stiska. Mnogi od tistih, ki tukaj protestirajo, nimajo več česa izgubiti," pravi nekdanja svetnica Janja Vidmar.

Sama je mandat vrnila že pred tedni, saj je ugotovila, da ta sestava mestnega sveta nima več podpore med ljudmi. Mestna koalicija pa po njenih besedah očitno nima namena oditi z oblasti: "Protestiramo pred prazno zgradbo, tisti, ki so v njej sedeli dopoldne, pa se verjetno doma nam smejijo v brk."

Po nekaj urah se je množica počasi začela razhajati. Najvztrajnejši protestniki so pred občinsko zgradbo in v bližini barikad zakurili nekaj metel, na ogenj zmetali plakate s podobami nekaterih mestnih svetnikov ter na vse skupaj poveznili še plastični zaboj za smeti.

Prijeli dva človeka
S policije so sporočili, da so v času protestov policisti pridržali dve osebi, in sicer moškega, ki je hotel preskočiti varovalno ograjo, in moškega, ki je fizično napadel drugega moškega v trafiki pri nakupu baterij za megafon. Obema so izdali plačilni nalog.

Do zdaj odstopilo 10 svetnikov
Mariborski mestni svetniki, ki so se opoldne pred protesti znova sešli po dveh mesecih in pol, so se uradno seznanili z odstopom župana Franca Kanglerja, niso pa se strinjali s predlogom o samorazpustitvi, saj vztrajajo, da je treba pred odhodom sprejeti letošnji proračun. Doslej je sicer odstopilo deset od skupno 45 svetnikov, za takojšnjo razpustitev sveta pa bi bili potrebni odstopi najmanj 23 svetnikov.

Ana Svenšek

Vsakič znova protestiramo in se zbiramo, da bi preverili razumevanja in dojemanja mestne oblasti. Za zdaj razumevanja sporočil protestov niso pokazali. Ljudje še vedno upajo, da bo do razumevanja prišlo. Zdi pa se, da so malo že obupani.

Boris Vezjak
2.000 protestnikov na 5. mariborski vstaji