Delni rezultati mikrobiološke analize mesnega pripravka za kebab, ki je v Slovenijo prišel iz Poljske, so pokazali navzočnost salmonele. Foto: Reuters
Delni rezultati mikrobiološke analize mesnega pripravka za kebab, ki je v Slovenijo prišel iz Poljske, so pokazali navzočnost salmonele. Foto: Reuters

V okviru posebnega nadzora je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri devetih nosilcih živilske dejavnosti odvzela 14 vzorcev za kemijske in 14 vzorcev za mikrobiološke preiskave. Na salmonelo sta bila pozitivna dva vzorca. Na podlagi rezultatov je uprava za varno hrano od nosilcev živilske dejavnosti, pri katerih je našla sporna vzorca, zahtevala odpoklic in umik serij mesnega pripravka.

Prvi vzorec je iz pripravka, ki je bil na Poljskem proizveden 13. decembra lani in v količini okoli 1.000 kilogramov dobavljen v Slovenijo 18. decembra lani. Proizvajalec je poljska družba Dunya Doner kebab, distributer v Sloveniji pa družba Dunya kebab. Pri nosilcu dejavnosti je bilo ob vzorčenju 1. februarja še 490 kg tega pripravka, na podlagi izvidov pa so začeli obveščanje strank oz. postopek umika in odpoklica.

Drugi pozitivni vzorec na salmonelo pa je iz pripravka, ki ga je 19. decembra lani proizvedel poljski Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, distributer v Sloveniji je bila družba Alebon, in sicer je bilo 9. januarja v Slovenijo dobavljenih 175 kg tega pripravka. Tudi za ta pripravek so danes začeli obveščati svoje stranke oz. postopek umika in odpoklica.

Zaradi toplotne obdelave mesa je tveganje obvladljivo

"Trenutno se izvajata umik in odpoklic. To pomeni, da mora nosilec dejavnosti, torej tisti, ki to daje na trg, poskrbeti, da vse sporne mesne pripravke, ki so še v obtoku, umakne," je dejal generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi. "Salmonele v mesnih pripravkih absolutno ne sme biti. Vemo, da se termično obdelujejo, preden jih zaužije potrošnik, tako da je tveganje verjetno obvladljivo, ampak ne glede na to salmonele v mesu ne sme biti," je poudaril Posedi.

Mesni pripravek ni iz sporne poljske klavnice Elkopol

Uprava je ugotovila, da pripravek ne izhaja iz sporne poljske klavnice Elkopol. Gre za pripravek za kebab, za katerega je eden izmed distributerjev pretekli teden upravo za varno hrano obvestil, da je prišel iz Poljske, in za katerega so sumili, da prihaja iz sporne klavnice. Za 1.500 kg tega pripravka je uprava že ugotovila, da ni iz klavnice Elkopol.

Uprava je tudi potrdila, da nekaj več kot 15 ton mesa oz. mesnih obreznin, ki so v Slovenijo prispeli 19. septembra lani, ne prihaja iz klavnice Elkopol. V petek je tako zmotno navedla, da meso prihaja iz sporne klavnice.

V mesnem pripravku za kebab našli salmonelo