Ekumensko srečanje v Murski Soboti

Bogoslužje so vodili soboški škof Katoliške cerkve Peter Štumpf, superintendent Binkoštne cerkve Daniel Grabar in škof Evangeličanske cerkve Leon Novak. Sledil je ekumenski sprehod, tradicija, ki izhaja iz poznih 20. in zgodnjih 30. let prejšnjega stoletja, ko so se po mestu sprehajali evangeličanski duhovnik, katoliški župnik in judovski rabin. Po besedah škofa Leona Novaka ga bodo občasno ponovili, predvsem ob pomembnejših dogodkih in praznikih.

Da bi ohranjali to lepo gesto, bodo predvidoma na sprehode v prihodnje povabili tudi goste, želijo si, da bi se jim enkrat pridružil judovski rabin, da bi bili tako v prvotni zasedbi, pravi Novak. Venec na mestu nekdanje porušene sinagoge so položili v spomin na nekdanje someščane, ki so jih odpeljali v koncentracijska taborišča, in vse, ki so se zbirali v tej skupnosti, ki je tam ni več. To je potekalo tudi z mislijo na četrtkov svetovni dan v spomin na žrtve holokavsta, in sicer z željo, da se kaj takega ne ponovi, je poudaril Novak.

Teden krščanske edinosti

Ekumensko druženje zajema več področij, od ekumenskih obredov, ki so del cerkvenega sobivanja in sožitja, do ekumenskega poročnega obrednika, ko se poročata vernika iz različnih Cerkva in sodelujeta oba duhovnika. Sicer pa sodelujejo pri različnih obredih, ob blagoslovitvah pokopališč, vežic, gasilskih domov, vozil in podobno.

Ta teden je teden krščanske edinosti, to je molitve za edinost kristjanov, ko imajo skupna bogoslužja, srečanja, molitve in okrogle mize. Novak je še dodal, da je bil v sredo v mariborski stolnici, kjer so imeli s predstavniki Katoliške, Binkoštne in Pravoslavne cerkve ekumensko bogoslužje in okroglo mizo.

Ekumensko srečanje