Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc
Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc

Vojaki, ki odhajajo na Slovaško, prihajajo iz 1. brigade Slovenske vojske, po naših informacijah pa bodo proti vzhodni meji zavezništva odšli postopoma, prvi tja odhajajo 30. maja, glavnina kontinenta in bojna vozila valuk pa teden dni pozneje. Na slovesnost so bili povabljeni tudi svojci vojakov, ki bodo šli na misijo za šest mesecev, vojaki so se morali pripraviti kar hitro.

Kakšne bodo naloge slovenskih vojakov v okviru bojne skupine, ki ji poveljuje Češka, sodelovali pa bodo še vojaki Nemčije, Nizozemske, Poljske in ZDA? "Naše naloge bodo odvisne od situacije, a trenutno imamo mandat za izvajanje usposabljanja na nivoju čete in večnacionalne bojne čete," je dejal major Franc Klemen, poveljnik 1. kontingenta.

"Kontingent odhaja na eno od Natovih aktivnosti okrepit obrambno in odvračalno držo in poslat močen signal o enotnosti, odločnosti in solidarnosti zavezništva," je dejal generalmajor Miha Škerbinc, poveljnik sil Slovenske vojske.

Nato krepi sile okoli Ukrajine, SV bo na Slovaškem

To je 11. misija oziroma mednarodna operacija, kjer sodelujejo slovenski vojaki in bo misija z največjim številom slovenskih vojakov. Pozornost Nata se očitno popolnoma preusmerja na vzhod zavezništva. Potem ko je več kot desetletje Slovenska vojska največ vojakov prispevala za misijo Kfor na Kosovu, govorimo o približno 250 vojakih, je trenutno tam le še 98 vojakov.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je večkrat poudaril, da je zaradi napada Rusije na Ukrajino potrebna povečana prisotnost Natovih vojakov v tistem delu Evrope in pravzaprav bodo s temi štirimi novimi večnacionalnimi bojnimi skupinami Natovi vojaki že v vseh članicah okoli Ukrajine in Rusije. Slovenski vojaki ob Slovaški sodelujejo še na misiji v Latviji.