Prednostne kategorije za trajno preselitev so družine, matere samohranilke, samske ženske in do pet mladoletnikov brez spremstva, predvsem žrtve lanskega potresa v Turčiji. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Prednostne kategorije za trajno preselitev so družine, matere samohranilke, samske ženske in do pet mladoletnikov brez spremstva, predvsem žrtve lanskega potresa v Turčiji. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Trajna preselitev je način zagotavljanja zakonitih poti v Evropo za ljudi, ki potrebujejo zaščito. Slovenija bo za vsakega preseljenega prejela finančna sredstva iz evropskega sklada za azil, migracije in vključevanje, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. V okviru omenjenega projekta je 14. decembra lani v Slovenijo že prispelo 23 državljanov Sirije, štiri družine in posameznik.

Sorodna novica V Slovenijo so se trajno preselile štiri begunske družine iz Sirije

Slovenska vlada je 1. decembra 2022 sprejela sklep, s katerim je določila, da bo Slovenija iz Turčije sprejela 50 državljanov Sirije ali Afganistana, ki se jim lahko v Sloveniji prizna status begunca. Sledila je priprava izvedbenega načrta, v katerem so kot prednostne kategorije določili družine, matere samohranilke, samske ženske in do pet mladoletnikov brez spremstva, predvsem žrtve lanskega potresa v Turčiji.

V projektu je Slovenija sodelovala z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce. Na podlagi njihove dokumentacije so predstavniki ministrstva, policije in Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov opravili pogovore z begunci v Turčiji o izpolnjevanju pogojev za priznanje statusa begunca v Sloveniji in integracijskih potrebah ter opravili varnostno preverjanje. Na tej podlagi so nato pripravili končni izbor tistih, ki izpolnjujejo vse predpisane pogoje in jim bo ob prihodu v Slovenijo takoj priznan status begunca.

Leta 2016 se je v Slovenijo trajno preselilo 34 sirskih beguncev

Kot so še spomnili na ministrstvu, je Slovenija v preteklosti že sodelovala v projektu trajne preselitve, in sicer je bilo na podlagi sklepa vlade v letu 2016 v Slovenijo preseljenih 34 ljudi iz Turčije, vsi so bili državljani Sirije.

Slovenija je v razpravah na ravni EU-ja večkrat podprla prizadevanja Evropske komisije v povezavi s trajnimi preselitvami in premestitvami. Ukrepi, povezani s trajnimi preselitvami, so namreč eden od pomembnejših elementov migracijske politike EU-ja.

Države članice lahko uporabljajo trajne preselitve kot pomemben element solidarnosti za zagotavljanje zaščite ljudem, ki potrebujejo mednarodno zaščito, in tudi kot strateški instrument, ki ga upravljajo migracije. S tem pomagajo zmanjšati spodbude za tihotapljenje in trgovino z ljudmi oziroma omogočajo tistim, ki potrebujejo zaščito, zakonito možnost poti v EU, so še navedli na ministrstvu.