Foto: BoBo
Foto: BoBo

Trajna preselitev je način zagotavljanja zakonitih poti v Evropo za osebe, ki potrebujejo zaščito. Begunce bodo nastanili v kapacitete vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov. Slovenija bo za vsako preseljeno osebo prejela finančna sredstva iz evropskega sklada za azil, migracije in vključevanje.

Vlada je sklep o sprejemu 50 državljanov Sirije in Afganistana iz Turčije, ki se jim lahko v Sloveniji prizna status begunca, sprejela pred enim letom. Sledila je priprava izvedbenega načrta, v katerem so kot prednostne kategorije določili družine, matere samohranilke, samske ženske in do pet mladoletnikov brez spremstva.

V projektu je Slovenija sodelovala z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce. Na podlagi njihove dokumentacije so slovenski predstavniki v Turčiji opravili pogovore z begunci, med drugim o izpolnjevanju pogojev za priznanje statusa begunca, in opravili varnostno preverjanje. Na tej podlagi so nato pripravili končni izbor 50 oseb, ki so izpolnjevale vse predpisane pogoje in se jim ob prihodu v Slovenijo takoj prizna status begunca.

Iz Turčije v Slovenijo preselili 23 Sircev

Največ nedovoljenih prehodov na mejnem prehodu Pince

Vlada je pred dobrima dvema mesecema uvedla poostren nadzor na mejah. Ocenila je namreč, da zaradi vojne na Bližnjem vzhodu obstaja povečano tveganje za teroristične napade na območju schengena, Evropske unije in Slovenije.

Po uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko je nedovoljenih prehodov največ na mejnem prehodu Pince, je pojasnil vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota Borut Kocet. Tam so v nekaj več kot dveh mesecih policisti ugotovili več kot 130 nedovoljenih vstopov v državo. Pomurski policisti sicer opravljajo 24-urni nadzor na treh mejnih prehodih: v Pincah, Dolgi vasi in Petišovcih. Na preostalih mejnih prehodih poteka selektivni nadzor.

V času preverjanja so v 130.000 preveritvah po policijskih in Interpolovih evidencah izsledili 220 oseb, ki imajo razpisane raznovrstne ukrepe, in 66 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop v Slovenijo, je povedal Kocet.

"V Pincah je bilo ugotovljenih več kot 130 nedovoljenih vstopov. Od tega so v desetih primerih sodelovali t. i. spremljevalci, ki nedovoljene vstope zlorabljajo za svoje namene," je dejal Kocet.

Policisti ugotavljajo tudi pogoste kršitve s področja varnosti cestnega prometa in kršitve zakona o tujcih. Teh je bilo ugotovljenih okoli 260. Niso pa doslej izsledili potencialno nevarnih oseb.

Tovrsten nadzor bo policija izvajala do 21. decembra, nato pa se bo metoda dela nekoliko spremenila. "Predvidoma se na kontrolni točki Pince metoda dela ne bo spremenila. Zelo verjetno pa se bo na preostalih lokacijah, verjetno v obliki občasnega nadzora," je v Pincah še napovedal vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota.

Policisti ujeli več tujih tihotapcev z ljudmi, štiri otroke našli v prtljažniku

Policisti so v četrtek pri prevozu migrantov ujeli več tujcev. Okoli 18. ure so na Visokem v občini Šenčur ustavili avtomobil poljskih registrskih oznak, ki ga je vozil državljan Poljske. V postopku so ugotovili, da je prevažal deset državljanov Sirije, ki so samovoljno zapustili nastanitvene centre za tujce in jih je peljal proti Avstriji, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Državljanu Poljske so policisti odvzeli prostost in ga bodo zaradi storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku pristojnega sodišča. Tujce so vrnili v nastanitvene centre.

Nekaj po 16. uri so policisti na območju Župelevca ustavili voznika osebnega avtomobila nemških registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 35-letni državljan Ukrajine prevaža štiri državljane Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, so sporočili s PU-ja Novo mesto.

Nekaj po 18. uri so novomeški policisti v naselju Trebež ustavili voznika poljskih registrskih oznak. 25-letni in 39-letni državljan Ukrajine sta prevažala tri državljane Turčije in državljana Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Okoli 19. ure so na Čatežu ob Savi ustavili voznika osebnega avtomobila bolgarskih registrskih oznak. 23-letni državljan Bolgarije je prevažal devet državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Med njimi so bili štirje otroci, ki jih je prevažal v prtljažniku. Državljanom Ukrajine in državljanu Bolgarije so novomeški policisti odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije in Sirije še potekajo.