Kljub parkiriščem pred mestnim središčem je Piran nemalokrat pravi vozniški izziv. Foto: MMC RTV SLO
Kljub parkiriščem pred mestnim središčem je Piran nemalokrat pravi vozniški izziv. Foto: MMC RTV SLO

Piranski župan Tomaž Gantar bo na septembrski seji občinskemu svetu predlagal razveljavitev julija letos sprejetega odloka o prometni ureditvi. Ker volje za reševanje teževe ni več, je odločitev o ureditvi prometa po Gantarjevem mnenju smiselno preložiti do volitev.

"Odločitev je smiselna tudi zato, da bi se izognili vsem nepotrebnim stroškom za izpeljavo referenduma, ki konec koncev ne bi dal odgovora na bistveno vprašanje: kaj pravzaprav hočemo in zmoremo," pojasnjuje svojo odločitev Gantar. Civilni iniciativi za dostojno življenje v mestu Piran, ki je na občino vložila pobudo, naj se Pirančani o odloku izrečejo na referendumu, pa Gantar predlaga, "naj že danes začne pripravo volilnega programa za prihodnje leto, kjer bodo lahko pokazali, kaj znajo in zmorejo, tudi na področju prometa v Piranu".

Težave urejanja prometa so se na občini lotili preudarno, s pomočjo strokovne javnosti in občanov, še trdi Gantar, dodaja pa, da čarobne formule ni, saj parkirne zmogljivosti mesta ne morejo slediti motorizaciji, ki smo ji priča v zadnjih desetletjih. O za civilno iniciativo spornem prometnem odloku, ki bi center mesta skoraj povsem zaprl za promet, pa Gantar pravi, da je dober, ne pa popoln, in da nudi Pirančanom več možnosti, kot so jih imeli do zdaj.

"Presenečeni smo, da župan svoje mnenje spreminja iz dneva v dan," je Gantarjevo odločitev komentiral predstavnik civilne iniciative Davorin Petaros. Petaros poudarja, da so se v civilni iniciativi županove odločitve razveselili, vendar zbiranja podpisov v podporo referendumu ne nameravajo končati.

Za rešitev prometnih zagat v Piranu Petaros predlaga objavo mednarodnega razpisa, ne izključuje pa niti možnosti, da bi civilna iniciativa nanj prijavila svojo ekipo. Na Gantarjev poziv, naj se z volilnim programom predstavijo kar na prihodnjih lokalnih volitvah, pa odgovarja, da gre za demagogijo in da je še prezgodaj govoriti o volitvah.