V DeSUS-u se trenja nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO
V DeSUS-u se trenja nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec in Žnidaršič
Konflikt se je zgodil kmalu po imenovanju Henrika Gjerkeša ne mesto ministra za lokalno samoupravo. Foto: MMC RTV SLO

Godec je Žnidaršiču namreč poslal dopis, v katerem ga obvešča, da bo v torek od njega prevzel posle vodje poslanske skupine, ob tem pa je preklical torkovo sejo, na kateri naj bi poslanci odločali prav o svojem vodji oziroma skušali razrešiti konflikt.

Torkova seja naj bi bila sicer sklicana na podlagi odločitve parlamentarne komisije za poslovnik, ki je v četrtek poslanski skupini DeSUS predlagala, naj sama zaključi postopek razrešitve ali nerazrešitve Žnidaršiča in enotno in demokratično odloči o vodstvu poslanske skupine.

Je Gantar čestital ali ne?
Kot je v zvezi s tem povedal poslanec Vili Rezman, se Godec v dopisu Žnidaršiču sklicuje na predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, ki naj bi mu čestital in ga s tem priznal za vodjo poslanske skupine, a so v kabinetu predsednika DZ-ja to že zanikali.

Godec medtem zavrača očitke, da naj bi se za predsednika poslanske skupine razglasil sam, saj je, kot pravi, tak sklep na seji podprlo pet DeSUS-ovih poslancev. Glede Gantarja pa je dejal, da mu je ta stisnil roko, kar je razumel kot čestitko.

Žnidaršič: Sestanek bom speljal
Žnidaršič medtem še zmeraj pričakuje, da bo v ponedeljek dobil poročilo poslovniške komisije in nato na običajni torkov sestanek poslanske skupine uvrstil tudi vprašanje zamenjave vodje poslanske skupine.

Pravi, da namerava zadevo korektno speljati, kot je obljubil. "Lahko bodo povedali, če vztrajajo pri zamenjavi, sam bom predstavil svoj pogled na zadevo, napisali bomo zapisnik, zbrali podpise, nato bom obvestil predsednika državnega zbora o sprejeti odločitvi," je pojasnil.

Preseneča ga, da Joško Godec "prehiteva dogodke, čeprav ve, da je bila sklicana poslovniška komisija in da je moja zaveza, da korektno izpeljem zadevo, brez kakšnega odlašanja". Žnidaršič dodaja, da ga preseneča tudi, da je Godec prepričan, da je že vodja poslanske skupine, čeprav predsednik DZ-ja še ni objavil spremembe in čaka na poročilo vodje poslanske skupine. To poročilo bo dobil, vendar je treba postopek izpeljati, kot se spodobi, ne na tajnem sestanku, je poudaril.

Predaja poslov po njegovem sploh ni potrebna, saj gre le za funkcijo v operativnem smislu in ne za poslovodni organ, celoten arhiv pa tako ostaja v pisarni, prav tako ostalo, kar je vezano na funkcijo vodje poslanske skupine.

Kot je znano, je pet poslancev DeSUS-a, Joško Godec, Anton Urh, Franc Jurša, Vasja Klavora in Matjaž Zanoškar po sporih v stranki in poslanski skupini predsednika DZ-ja Pavla Gantarja pretekli četrtek obvestilo o zamenjavi vodje poslanske skupine Žnidaršiča, ki naj bi ga zamenjal Joško Godec. Takšno obvestilo pa je po mnenju Žnidaršiča in poslanca Rezmana nelegitimno, nelegalno in v nasprotju s prakso v državnem zboru.