Nove avtobusne linije bodo za uporabnike še naprej brezplačne. Foto: BoBo
Nove avtobusne linije bodo za uporabnike še naprej brezplačne. Foto: BoBo

Po postojnskih ulicah je – po novi, dodatni liniji, zapeljal še en Furman. Po 14 letih brezplačnega mestnega prometa so se namreč na občini, tako zaradi zasedenosti kot tudi zaradi boljše pokritosti odročnejših delov mesta, odločili, da uvedejo novo avtobusno progo, ki bo povezovala več pomembnih točk.

Župan Igor Marentič je povedal, da odločitev o novi progi ni bila težka, saj je Furman, kot so občani poimenovali prvi mestni avtobus, precej zaseden. "Z novo pokritostjo bomo pokrili pomembne štiri točke; novo železniško postajo, avtobusno postajo, TIC, kjer obiskovalci dobijo vse potrebne informacije o sosednjih krajih in Postojnsko jamo. Ne nazadnje avtobus ustavlja tudi v Velikem otoku, kjer je podjetniški inkubator, v katerem je nastanjenih veliko mladih podjetnikov, ki veliko uporabljajo javni prevoz." Za Radio Slovenija je dodal še, da je prepričan, da se bo kmalu pokazala tudi potreba po tretji avtobusni liniji.

Pogodbo z izvajalcem, družbo Nomago, ki mestne prevoze opravlja še v sedmih slovenskih občinah, so podpisali za leto dni.

Med napovedanimi novostmi v letošnjem letu je tudi prenova avtobusne postaje, ki se bo že do konca leta preselila na drugo lokacijo ter tako postala predvsem uporabnejša za potnike in bolj uporabna od zdajšnje.

Oba avtobusa bosta dnevno prevozila dobrih 320 kilometrov. Na občini pa že dozoreva zamisel o nakupu novih, električnih vozil, ki bi jih dali izvajalcu v najem. Prevozi za občane ostajajo brezplačni, občino, ki si želi razvoja trajnostnih oblik mobilnosti, pa bodo letno stali okrog 230.000 evrov.