Od lanskega 1. junija je marsikatera prodaja nepremičnine, hiše ali stanovanja, padla v vodo. Razlog? Prodajalec ni znal priskrbeti gradbenega in uporabnega dovoljenja. Kupec pa brez njiju ni mogel najeti stanovanjskega posojila, ker bi transakcija brez dovoljenj lahko veljala za nično.

Notarji in tudi nekateri nepremičninski posredniki so glasno opozarjali, da je zakonodaja neživljenjska in bo zadušila trg. Drugi so bili mnenja, da je skrajni čas, da se lastnike prisili v pravno urejanje nepremičnin, ki zaradi pomanjkanja dovoljenj ali skladnosti z njimi spominjajo na divji zahod.  Foto: BoBo
Notarji in tudi nekateri nepremičninski posredniki so glasno opozarjali, da je zakonodaja neživljenjska in bo zadušila trg. Drugi so bili mnenja, da je skrajni čas, da se lastnike prisili v pravno urejanje nepremičnin, ki zaradi pomanjkanja dovoljenj ali skladnosti z njimi spominjajo na divji zahod. Foto: BoBo

Gradbena dovoljenja naj bi preverjali tudi notarji. Ti so se že uprli, da ne morejo prevzeti odgovornosti za ugotavljanje skladnosti dovoljenj in dejanskega stanja nepremičnin.

Ministrstvo prisluhnilo pripombam

Ministrstvo za okolje in prostor je zato po preveritvi zakonodaje pripravilo spremembe 93. člena gradbenega zakona. Te naj bi prinesle določeno olajšanje, saj od upravljavcev, notarjev in pooblaščenih inženirjev in drugih oseb ne bi več zahteval, da preverijo obstoj dovoljenj.

"Predlagali smo rešitev, da bi bili nični samo posli z nepremičninami, za katere je bil izdan inšpekcijski ukrep, ki je vpisan v zemljiško knjigo. Tega notarjem ni težavno preverjati," pojasnjuje državni sekretar Aleš Prijon. Notarji bi po novem ob sklenitvi kupoprodajnih pogodb zgolj opozarjali na posledice umanjkanja veljavnega gradbenega in uporabnega dovoljenja.

Pomembna vloga posrednikov

Banke, ki se bojijo financiranja črnih gradenj in ničnih poslov, pred odobritvijo posojil dovoljenji še vedno zahtevajo. Banke v tuji lasti so menda stroge, v domači lasti pa te zahteve že rahljajo.

Prijon opozarja še na vlogo nepremičninskih posrednikov, ki morajo preveriti, ali je nepremičnina v skladu z dovoljenji. "Zato je njihova vloga zelo pomembna," dodaja. Nepremičninski posredniki odgovarjajo: dovoljenja so stvar, ki jo morajo urediti lastniki nepremičnin.

Spremembe gradbenega zakona, ki bi torej nudile olajšanje osebam v procesu prodaje nepremičnin, bodo kmalu v javni obravnavi.