Sedež ljubljanske univerze. Foto: Radio Capodistria
Sedež ljubljanske univerze. Foto: Radio Capodistria

Dekan ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko Anton Ramšak je v pismu rektorja univerze Igorja Papiča in ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec pozval, naj hitro sprejmeta ukrepe, ki bodo univerzi omogočili izvedbo omejenega študijskega procesa v minimalnih skupinah ali individualno na podlagi negativnega brezplačnega hitrega testa študentov in pedagogov. S tem ukrepom bi bistveno olajšali hude težave, s katerimi se na univerzi srečujejo ob koncu zimskega semestra, je zapisal.

Sorodna novica Papič: Ogroženo je izobraževanje cele generacije študentov

Poudaril je, da so se na fakulteti zelo dobro organizirali med epidemijo covida-19 in izvedli večino pouka na daljavo. Podobno je na drugih članicah univerze. Ob koncu semestra pa se je izkazalo, da je v delu študijskih programov za dokončanje semestra nujna tudi fizična navzočnost tako študentov kot profesorjev.

"Ukrep bi podobno kot pri dovoljevanju športne vadbe in treningov na podlagi negativnega testa omogočil zaključek različnih projektov, izvedbo specifičnih laboratorijskih vaj ter dokončanje diplomskih in magistrskih nalog," je prepričan Ramšak.

Papič: To je že dogovorjeno z ministrstvom

"To, kar dekan Ramšak predlaga, je že vse dogovorjeno z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Čakamo prehod v rdečo cono, ko bomo prejeli natančnejša navodila glede izvedbe študijskega procesa, ta bodo vključevala tudi testiranje," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Papič, ki je večkrat opozoril na skrb vzbujajoče stanje visokega šolstva v času covida-19. Predavanja in vaje izvajajo po najboljših močeh, toda praktičnega dela se na daljavo ne da izvesti, je opomnil.

Tako je prva stopnja sproščanja ukrepov po njegovih besedah predvidena že, ko bomo dosegli t. i. rdečo fazo. Takrat se bodo študenti lahko vrnili na fakultete, da opravijo nujne laboratorijske vaje in druge individualne obveznosti, je dejal Papič, ki si želi, da bi se to zgodilo čim prej.

"Komaj čakamo, da pridemo v rdečo fazo, da bodo lahko študentke in študenti opravili nujne obveznosti za prvi semester. To je še daleč od pravega odprtja univerze, bo pa pripomoglo k odpravljanju zaostankov," je dejal. Zatrdil je, da bodo naredili vse, da študenti ne izgubijo letnika študija. Vsi dekani članic univerze so bili o tem obveščeni že v petek, zato Papiča čudi pismo, a dopušča možnost, da dekan ni "spremljal vseh mejlov".

"Tudi glede testiranja na okužbo z novim koronavirusom je dogovor z ministrstvom. Ko bomo v rdeči coni, bomo dobili natančna navodila med drugim tudi za testiranje študentov in izvajalcev vaj," je še dodal Papič, ki mu bo sicer septembra potekel mandat na položaju rektorja univerze. Kot je napovedal, se bo spomladi potegoval za drugi mandat rektorja.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Foto: BoBo
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Foto: BoBo

Kdaj bi lahko odprli fakultete

Z ministrstva so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili, da je odločitev o tem, kdaj bi lahko odprli fakultete, odvisna od epidemiološke slike. Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije predvideva, da bi bili na fakultetah mogoči izpiti in seminarji do deset ljudi, ko bomo dosegli oranžno fazo, kar pomeni, ko bo enotedensko povprečje števila okužb manj kot tisoč in hospitaliziranih manj kot tisoč ljudi. Predavanja na fakultetah se bodo lahko začela, ko bomo prešli v rumeno fazo oziroma ko bo enotedensko povprečje novih okužb padlo pod 600, v bolnišnicah pa bo manj kot 500 covidnih bolnikov, so še navedli na ministrstvu.