Prebežniki v spremstvu policije na poti od Dobove proti Brežicam. Foto: Reuters
Prebežniki v spremstvu policije na poti od Dobove proti Brežicam. Foto: Reuters
Begunci
Današnji prihod. Foto: TV Slovenija
Begunski val ne pojenjuje

Proti Brežicam v spremstvu policistov koraka nova skupina okoli 1.500 prebežnikov, ki naj bi zeleno mejo prestopili na območju Stare vasi pri Bizeljskem. Namestili jih bodo v Dobovi, od koder so okoli 22. ure proti Šentilju odpeljali 1.500 tam nastanjenih prebežnikov. Ena izmed žensk je pri kraju Župelevec rodila kar na poti, nato pa so jo odpeljali v bolnišnico.

Na hrvaški železniški postaji Sutla je v bližini mejnega prehoda Rigonce pri Dobovi ustavil nov vlak s prebežniki, ki so nato prečkali zeleno mejo. Tiskovna predstavnica novomeške policijske postaje je povedala, da je v skupini približno 2.000 prebežnikov.

Nekaj po 21. uri je nastanitveni center Šentilj zapustilo 2.200 prebežnikov, ki so odšli v Avstrijo, kjer so jih sprejeli. V nastanitvenem centru Šentilj na slovenski strani je tako še okoli 800 ljudi, tam pa pričakujejo še vlak s 1.200 prebežniki iz Dobove in štiri avtobuse z nekaj več kot 200 tujci iz Brežic.

Ministrica: Avstrija bi lahko nehala sprejemati ljudi
Medtem je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar dejala, da slovenska policija vlaga izjemne napore, da bi se z Avstrijo dogovorila za čim večji sprejem beguncev. A tudi Avstrija ima težave z zagotavljanjem kapacitet za begunce, zato je po njeni oceni velika verjetnost, da jih bodo v kratkem nehali sprejemati. Ministrica je ob tem dejala, da se je Slovenija že obrnila na EU za pomoč pri begunski krizi, tako da pričakuje, da bomo dobili maksimalno pomoč v obliki kadrov, opreme in finančne pomoči.

V četrtek sicer na obisk v Slovenijo prihaja evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Ministrica napoveduje, da bodo skušali tudi z njim poiskati ustrezne rešitve. Ministrica je položaj na terenu označila kot težek, a za zdaj obvladljiv.

Do zdaj vstopilo 25.000 prebežnikov
Naval prebežnikov na slovensko mejo se nadaljuje. Najbolj obremenjeni sta območji Brežic, kjer vstopajo, in Šentilja, kjer jih največ prečka mejo z Avstrijo. Policija si prizadeva, da bi na tej meji vzpostavili še eno vstopno točko. Do zdaj je v državo vstopilo več kot 25.000 prebežnikov, samo v torek 8.000.

Begunski val ne pojenjuje