V zaprtih javnih prostorih bo od ponedeljka naprej veljala omejitev 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Foto: BoBo
V zaprtih javnih prostorih bo od ponedeljka naprej veljala omejitev 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Foto: BoBo

V vseh statističnih regijah bodo od ponedeljka pod pogojem testa dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, kot so na primer inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice, so pojasnili na vladi.

V rumenih regijah za goste nastanitvenih obratov dovoljena strežba v notranjosti lokalov, a le za mizami

V rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno-kraška in goriška) bo za goste nastanitvenih obratov dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov. Kot so poudarili na vladnem uradu za komuniciranje, pa bo dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami, obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

Dodatno je vlada danes sprostila število ljudi v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, in sicer bo omejitev na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov.

Strežba bo odslej dovoljena tudi v gostinskih lokalih, ki so del nastanitvenih objektov. V njih bodo lahko obedovali le gostje v nastanitvah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Strežba bo odslej dovoljena tudi v gostinskih lokalih, ki so del nastanitvenih objektov. V njih bodo lahko obedovali le gostje v nastanitvah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V oranžnih regijah še naprej omejitev ena stranka na 30 kvadratnih metrov

V oranžnih statističnih regijah (podravska, savinjska, zasavska, posavska, Jugovzhodna Slovenija, gorenjska in primorsko-notranjska) ostaja število oseb v zaprtih javnih prostorih enako kot do zdaj, ena stranka na 30 kvadratnih metrov. Pri odprtih tržnicah velja omejitev 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Vlada je tudi podaljšala veljavnost več odlokov, ki prinašajo ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Do 9. maja je tako podaljšala veljavnost odlokov o omejitvah pri izvajanju športnih programov, o začasni prepovedi zbiranja ljudi, o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, o omejitvah v javnem prevozu, o izvajanju preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav, o obvezni uporabi mask ter o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je še navedeno v gradivih po seji vlade.

Predlog o organiziranju prireditev v zaprtih prostorih in na prostem

Svetovalna skupina za covid-19 naj bi po neuradnih informacijah STA-ja vladi predlagala dopolnitev semaforja sproščanja ukrepov, da bi v rumeni fazi lahko organizirali prireditve zunaj in v zaprtih prostorih. Prireditev na odprtem bi se po njihovem predlogu lahko udeležila četrtina ljudi, kolikor jih sicer sprejme prireditveni prostor.

Pri tem bi morali udeleženci prireditev tako v zaprtih prostorih kot na prostem izkazati bodisi negativni izvid testa na okužbo z novim koronavirusom, potrdilo o preboleli okužbi ali pa potrdilo o cepljenju proti covidu-19. Prav tako bi morali nositi maske.

Prav tako predlagajo vladi, naj se na ministrski ravni EU-ja uskladijo oz. poenotijo glede protokola prehajanja meja, torej koliko odmerkov cepljenja je potrebnih, da lahko posameznik prehaja mejo brez odrejene karantene. To se med državami namreč razlikuje.

Vstop v Slovenijo je denimo mogoč ob enem odmerku cepljenja s cepivom podjetja AstraZeneca, pri čemer morajo od cepljenja miniti trije tedni, medtem ko Hrvaška zahteva cepljenje z dvema odmerkoma tega cepiva.

Po trenutno veljavnem semaforju se v rumeni fazi predvidevata sproščanje turističnih nastanitev in odprtje srednjih šol ter fakultet brez omejitev. Za prehod v rumeno fazo sta potrebna dva pogoja, in sicer manj kot 600 povprečno potrjenih okužb v enem tednu in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Nadzornih točk na meji z Avstrijo in Italijo ne bo več, na meji z Madžarsko ostajajo. Foto: EPA
Nadzornih točk na meji z Avstrijo in Italijo ne bo več, na meji z Madžarsko ostajajo. Foto: EPA

Nadzorne točke na mejah

Vlada je že v ponedeljek na dopisni seji sprejela spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19, s katerimi se danes odpravljajo nadzorne točke na meji z Avstrijo in Italijo. Nadzornih točk na cestnih povezavah na mejnem območju z omenjenima državama torej ne bo več, na meji z Madžarsko pa ostajajo.

Pri vstopu v Slovenijo se bodo do zdaj priznavali tudi PCR-testi, če so opravljeni v Avstraliji, na Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji. Do zdaj so se priznavali PCR-testi iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, Združenega kraljestva ali ZDA.

Z rdečega seznama držav EU-ja in schengenskega območja je od zdaj črtana Finska, spremembe so pri administrativnih enotah Grčije, Španije in Norveške, na seznam sta dodani Malta in portugalska avtonomna regija Azori. Na rdeči seznam tretjih držav so dodani Bahami, črtajo pa se Sveta Lucija, Antigva in Barbuda ter Dominikanska republika.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za STA napovedal, da drugih predlogov sprememb odlokov, ki so v pristojnosti njegovega ministrstva, ta teden ne bo predlagal. "Razen če bo svetovalna skupina predlagala kakšne zaostritve glede na slabe trende," je navedel, ob tem pa kot dejavnik tveganja za poslabšanje razmer navedel tudi množične nezakonite proteste. Omejitev zbiranja namreč ostaja.

Dodatne omilitve ukrepov