Foto: PU Kranj
Foto: PU Kranj

Policijski helikopter z gorskimi reševalci je prvič vzletel okoli 8. ure zjutraj, ko je med Vodnikovim domom na Velem polju in Studorskim prevalom pomoč potreboval starejši moški z zdravstvenimi težavami. Kljub pomoči je slovenski pohodnik umrl. Okoliščine kažejo na bolezensko stanje, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Ob 10. uri je nato nad Smokuško planino v pohodnico priletela skala in jo huje poškodovala. Skoraj hkrati s prijavo te nesreče je bilo prijavljeno še reševanje na Vrtači, kjer je omagal pohodnik.

Reševanje na Vrtači je posadka policijskega helikopterja opravila z radovljiškimi gorskimi reševalci, dežurna ekipa pa je vmes na transport v zdravstveno ustanovo pripravila poškodovano pohodnico nad Smokuško planino. Oba sta bila oskrbljena.

Na policiji ob tem vse, ki se odpravljajo v gore, pozivajo, naj skrbno načrtujejo svojo turo, ki mora biti primerna njihovim psihofizičnim sposobnostim. Poskrbeti je treba tudi za primerno opremljenost, zlasti obutev. Turistične delavce policisti ob tem pozivajo, naj svoje goste ustrezno informirajo o zahtevnosti slovenskih gora, v ponudbo pa naj vključijo licencirane planinske in gorske vodnike.