SD naj bi poleg Andreje Katič premierju Golobu predlagal še vsaj enega kandidata ali kandidatko. Foto: BoBo/Borut Živulović
SD naj bi poleg Andreje Katič premierju Golobu predlagal še vsaj enega kandidata ali kandidatko. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je poročala novinarka TV Slovenija Tanja Gobec, uradnih imen še ni, iskanje pa je intenzivno. Včeraj so razpravo na to temo opravili v predsedstvu Socialnih demokratov, a brez sprejetih sklepov. Danes je sicer zaokrožila neuradna novica, da bo SD premierju predlagal Andrejo Katič.

Ta je bila pravosodna ministrica že v Šarčevi vladi. Za TV Slovenija je dejala: "Stranki sem dovolila, da me omenja med možnimi kandidati, a to še ne pomeni mojega soglasja". Če bi razmišljala o prevzemu tako vročega pravosodnega resorja, polnega izzivov, od sodniških plač do nakupa stavbe, bi najprej hotela vedeti, ali imam podporo premierja in stranke, je dodala Katič.

Na na drugi strani pa je premier že večkrat dal vedeti, da išče nestrankarskega kandidata, pravnega strokovnjaka, s katerim bi se strinjali tudi v SD-ju. Po neuradnih podatkih naj Andreja Katič ne bi bila njegova izbira.

Ime naj bi premier sporočil predvidoma v ponedeljek, ko poteče 10-dnevni rok tekočih poslov Švarc Pipanove. Če do takrat imena ne bo, ima možnost, da do 3 mesecev začasno pooblasti koga od ministrov ali začasno sam prevzame resor. V prihodnjih dneh bomo torej videli, kdo je bil uspešnejši pri iskanju kandidata, je še poročala Tanja Gobec.

V SD-ju ne bodo vztrajali, da mora biti ministrica prav Katič

V SD-ju sicer po informacijah portala N1 ne bodo slepo vztrajali pri tem, da mora pravosodna ministrica postati prav ona, prav tako naj se ne bi oklepali pravosodnega ministrstva. Naj bi pa kljub vsemu vztrajali, da ohranijo štiri ministrska mesta.