Poslanci SDS-a v državnem zboru. Foto: BoBo
Poslanci SDS-a v državnem zboru. Foto: BoBo
Sorodna novica NSi je pripravljeno interpelacijo poslal v sopodpis SDS-u in manjšinskima poslancema

"Predsedniku NSi-ja Mateju Toninu in generalnemu sekretarju NSi-ja Robertu Ilcu smo na sestanku sporočili, da bomo v poslanski skupini SDS-a podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko posredovali sočasno ob posredovanju podpisov vseh poslancev NSi-ja za interpelacijo zoper vlado," so v kratkem sporočilu za javnost zapisali v stranki SDS.

V NSi-ju so namreč v zadnjih dneh pripravili interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, predvsem zaradi odločitve o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Toda poslanska skupina NSi-ja sama nima dovolj podpisov za vložitev interpelacije, saj ima v tem mandatu osem poslancev, za vložitev interpelacije pa je po poslovniku DZ-ja potrebnih najmanj deset podpisov poslancev. V NSi-ju so zato vsebino interpelacije v sopodpis poslali poslancema manjšinskih narodnih skupnosti in poslancem SDS-a in določili, da morajo dokončno odločitev o podpori interpelaciji sporočiti do 3. februarja. Manjšinska poslanca sta podpis že zavrnila.

Danes so iz SDS-a sporočili, da bodo podpise posredovali takrat, ko bodo vsi poslanci NSi-ja prispevali podpise pod interpelacijo vlade Roberta Goloba. Na stranko SDS smo naslovili vprašanje, ali nameravajo vložiti interpelacijo in kdaj ter kakšna bo njena vsebina. Odgovore še pričakujemo. Iz sporočila SDS-a NSi-ju gre sklepati, da do petka podpisov pod interpelacijo zoper ministrico Asto Vrečko ne bodo posredovali.

NSi bi sodeloval pri interpelaciji vlade

V NSi-ju podpore interpelaciji o delu vlade Roberta Goloba ne izključujejo, do predloga pa se še ne morejo opredeliti, saj ga ne poznajo, prav tako čakajo na informacijo o tem, koga bodo v SDS-u ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici vladi predlagali kot kandidata za novega predsednika vlade.

Predsednik SDS-a Janez Janša je sicer danes na Twitterju zapisal, da je SDS pripravljen NSi-ju odstopiti vodenje Knovsa, kot je to v preteklosti že storil. Kot je še zapisal, lahko tudi interpelacijo zoper ministrico za kulturo in zoper vlado vložijo skupaj.

NSi z osmimi poslanci sam nima zadostnega števila podpisov za vložitev interpelacije. Po poslovniku DZ-ja lahko to stori najmanj deset poslancev, zato NSi potrebuje podporo še dveh poslancev.

Enako število poslanskih podpisov je potrebnih za vložitev interpelacije vlade, SDS pa v tem sklicu DZ-ja šteje 27 poslancev. To pomeni, da za vložitev interpelacije podpisov poslancev NSi-ja ne potrebuje. Za uspeh konstruktivne nezaupnice pa je potrebnih 46 poslanskih glasov.

Pogojevanje podpisov pod interpelacijo