Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je bila namreč v ponedeljek na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, kjer je znova poudarila, da je bila deležna političnih pritiskov od predsednika vlade. Golob je dejal, da je bilo njeno pričanje v veliki meri natolcevanje, a priznal, da sta se z Bobnarjevo, še preden je bila imenovana za ministrico, dogovorila, da "ima eno samo nalogo, in to je, da očisti policijo janšistov".

Poslanec SDS-a Žan Mahnič je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje, ali je predsednik vlade z omenjeno izjavo prekoračil svoja pooblastila. Glede na to, da Golob trdi, da so v policiji janšisti "in jih zagotovo pozna, oziroma ve, kdo to so", je Mahnič pozval vlado, da posreduje seznam uslužbencev policije, ki so po mnenju predsednika vlade janšisti.

Sorodna novica Fajon: Preveč se ukvarjamo sami s sabo; Vatovec: Treba se je vprašati, kaj je namen rekonstrukcije

Evropski poslanec iz vrst SDS-a Milan Zver je zaradi te Golobove izjave na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje, kako bo Evropska komisija kot varuhinja pogodb zaščitila vladavino prava v Sloveniji ob javnem priznanju slovenskega premierja o očitni diskriminaciji na podlagi političnega prepričanja. Zanima ga tudi, kako bo zaščitila žrtve dejanj slovenskega premierja, ki so jim bile kršene temeljne človekove pravice.

Sklicana seja preiskovalne komisije

V NSi-ju so zaradi pričanja Bobnarjeve na za javnost zaprtem delu seje preiskovalne komisije za četrtek sklicali komisijo DZ-ja za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs). Po neuradnih informacijah v medijih naj bi Bobnar na zaprtem delu seje dejala, da je v času, ko je še bila ministrica, dobila informacijo, da naj bi se premier osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december zaradi sovpadanja z dogajanjem okoli trojnega referenduma.

Ob burnem dogajanju v koaliciji je v torek v medijih zakrožila tudi informacija, da je Golob Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu z mesta predsednice DZ-ja. Slednje je Golob po seji sveta Gibanja Svoboda pospremil z besedami, da se včasih vpraša, kje mediji dobijo informacije. "Tudi o svojem odstopu sem jaz že dostikrat bral v medijih, ampak tega filma Janez Janša ne bo videl," je dejal.

Predsednik SDS-a Janez Janša se je danes na družbenem omrežju X odzval z zapisom: "Spoštovani gospod dr. Robert Golob, vaš problem ni Janez Janša, ampak preveliki čevlji, v katere so vas vtaknili."