Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da v Sloveniji še ni primera okužbe s koronavirusom, a je potrebna previdnost. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da v Sloveniji še ni primera okužbe s koronavirusom, a je potrebna previdnost. Foto: MMC RTV SLO

"Iz Italije dobivamo skrb vzbujajoče podatke," je na novinarski konferenci, sklicani zaradi številnih okužb s koronavirusom v sosednji državi, uvodoma dejal minister za zdravje Aleš Šabeder. "V Italiji se izvajajo epidemiološka raziskovanja, in če bodo ugotovili, da je bil kateri izmed Slovencev v stiku z okuženimi, bomo nemudoma obveščeni." Italija bo v ponedeljek o situaciji obvestila tudi druge evropske države.

Pri nas pa bo jutri sklican sekretariat sveta za nacionalno varnost (ne gre za SNAV, temveč za telo kabineta predsednika vlade, je pojasnil minister). Pod drobnogled bodo vzeli trenutno stanje in po potrebi sprejeli dodatne ukrepe. Minister je svetoval, naj državljani spremljajo medije, informacije ministrstev za zdravje in zunanje zadeve ter spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Minister Šabeder o novem koronavirusu

Številne družine se vračajo s počitnic v tujini

Kot je zatrdila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, trenutno potrjenega primera koronavirusa v Sloveniji še nimamo. Ker se končuje prvi del šolskih počitnic, je sekretarka vsem, ki prihajajo iz Italije ali iz drugih žarišč virusa, priporočila samoopazovanje. Ob morebitnih povišani telesni temperaturi nad 38 stopinj Celzija in kašlju pa naj o tem obvestijo osebnega zdravnika ali dežurno službo. Čeprav je prenos okužbe mogoč tudi v času inkubacijske dobe virusa, torej še preden se pojavijo bolezenski znaki, je možnost tovrstne okužbe precej manjša. Zato zdravim osebam ne nameravajo omejiti gibanja.

Kot je dodala Repar Bornškova, so vsi zdravniki na primarni ravni z ukrepi seznanjeni, bolnišnice pa bodo znova pozvali, naj preverijo svoje načrte za prilagoditev dejavnosti, ki jih tudi sproti prilagajajo situaciji. "Glede na situacijo se bomo sproti odločali za dodatne ukrepe, kot je npr. dodatno testiranje," je pojasnila. Na NIJZ-ju položaj spremljajo 24 ur, zato naj ljudje ne nasedajo na provokacije, temveč naj spremljajo uradne podatke, je opozorila.

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana, je zagotovila, da so zdravstvene ustanove na primer pojava virusa pripravljene. Obenem je dodala, da skoraj ni več dvoma, da se bo novi koronavirus pojavil tudi v Sloveniji. Njihova klinika je že pospešila dejavnosti glede priprave na sprejem prvega bolnika. Dogovorjeni so postopki, pripravljene so bolniške postelje, čez teden pa bodo zagotovili še nekaj dodatnih. Kot je dodala, je Slovenija dobro oskrbljena, saj ima kar tri laboratorije, ki izvajajo testiranja za okužbo s koronavirusom, izvid pa je pripravljen v treh urah.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je Lejko Zupančeva pojasnila, da so mehanizmi za množične izbruhe bolezni popolnoma drugačni kot ukrepi med manjšim izbruhom. Ta predvideva od 10 do 20 dodatnih postelj na infekcijski kliniki in 10 postelj na intenzivni negi. "Pri množičnem izbruhu pa se vključijo civilna zaščita in mehanizmi, ki jih ima država za take primere." Takrat bi lahko priskočile na pomoč tudi vojaške sanitetne službe. Panika in strah po njenih besedah nista potrebna. Če so bile osebe na "epidemiološko ta hip vročih območjih", naj se opazujejo in posvetujejo z zdravstveno službo.

Koronavirus ne sme postati politična tema

Kot je še dejal minister, ne želi, da koronavirus postane politična tema: "Gre za resno situacijo, ki se dogaja ne samo v Evropi, ampak tudi drugje po svetu in ne sme postati poligon za nabiranje političnih točk." Po nekaterih delih Slovenije so se tudi pojavili plakati, ki so lažno navajali, da jih je izdalo zdravniško društvo. Vsebina pa je pozivala k preventivnim pregledom. To je "vojno dobičkarstvo", da se ljudem v stiski zaračunavajo pregledi. "To akcijo označujemo kot skrajno zavržno," je dejal izvršni sekretar Slovenskega zdravniškega društva Matija Cevc.

Italijansko ministrstvo za zdravje izvaja nadzor med potniki na letališču Malpensa v Milanu, ki je prestolnica Lombardije. Foto: MMC RTV SLO
Italijansko ministrstvo za zdravje izvaja nadzor med potniki na letališču Malpensa v Milanu, ki je prestolnica Lombardije. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za zunanje zadeve svetuje previdnost pri potovanju v Italijo ali od tam

"Slovenskim državljankam in državljanom, ki so v Italiji, svetujemo previdnost pri vračanju domov," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve. Državljanom, ki se odpravljajo v Italijo, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverjajo stanje ukrepov v ciljni destinaciji. "Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujemo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oziroma hotel."

Konzularna služba MZZ-ja, veleposlaništvo Slovenije v Rimu in generalni konzulat v Trstu so v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo stanje. Za informacije se lahko obrnete na:
- VP Rim: sloembassy.rome@gov.si, telefon: (+) 39 335 80 64 552;
- GK Trst: sloconsulate.trieste@gov.si, telefon: (+) 39 040 30 78 55.

Kot so spomnili na MZZ-ju, so na severu Italije sprejeli številne ukrepe za omejitev širjenja virusa, ki povzroča bolezen covid-19. V pokrajinah Lombardija in Benečija (ital. Veneto) so odpovedane vse športne prireditve, uveden je poseben prometni režim. V pokrajini Furlanija - Julijska krajina so razglasili izredne razmere. Italijanski mediji sicer poročajo že o več kot 150 primerih okužb. Umrli so trije ljudje.

NIJZ: Ukrepi za preprečevanje okužbe

Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje tako med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

"Ne dotikamo se oči, nosu in ust. Če zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo," so zapisali na spletni strani NIJZ-ja.

Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju in razkuževanju kože, so opozorili.

Glede na trenutno epidemiološko stanje splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. V času povečanega pojavljanja okužb dihal pa se je treba izogibati zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi, in poskrbeti za redno zračenje prostorov.

Na NIJZ-ju so med drugim pojasnili, da se z novim koronavirusom lahko okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi. Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najpomembnejših ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe. Med temi je predvsem higiena rok in izogibanje vidno obolelim ljudem, če so videti vročični, kašljajo, smrkajo, kihajo.

Novinarska konferenca ministrstva za zdravje v zvezi s koronavirusom