Vodstvo DNS-ja se je srečalo z delegacijo Hrvaškega novinarskega društva. Foto: BoBo
Vodstvo DNS-ja se je srečalo z delegacijo Hrvaškega novinarskega društva. Foto: BoBo

Akcija Postavi se za novinarstvo, ki jo že četrto leto zapored 5. novembra vodi Evropska zveza novinarjev, letos opozarja predvsem na slabosti prekernega dela svobodnih in samostojnih novinarjev. S tem se spopadajo tudi novinarji v Sloveniji in na Hrvaškem, zato sta obe novinarski društvi napovedali krepitev sodelovanja ter predstavili skupno izjavo o stanju v novinarstvu v obeh državah.

V zadnjih letih so premalo sodelovali
V zadnjih letih je bilo med novinarji iz Hrvaške in Slovenije premalo sodelovanja, čeprav smo se srečevali s podobnimi težavami, je povedal predsednik DNS-ja Matija Stepišnik. Po njegovem mnenju pa bi se lahko določeni scenariji, ki jih izvajajo medijske hiše na Hrvaškem, pripetili tudi v Sloveniji. Tako so na primer v časniku Večernji list, ki je v lasti avstrijske Styrie, zaradi znižanja stroškov med drugim odpustili vrsto redno zaposlenih in honorarnih novinarjev ter obenem skrčili pravice delavcev.

Predsednik HND-ja Zdenko Duka pa je dodal, da si novinarji z obeh strani meje delijo podobno usodo. Pravi, da se stanje v Sloveniji slabša, medtem ko je na Hrvaškem slabo že dlje časa. Izpostavil je, da je na Hrvaškem vse več socialno ogroženih novinarjev ter da sta med perečimi problemi nepreglednost lastništva medijev in zavlačevanje medijskih lastnikov pri podpisu kolektivne pogodbe za novinarje.

Od novih vlad pričakujejo sodobno zakonodajo
Zaradi podobnih težav so tudi v skupni izjavi izpostavili svoja pričakovanja do novih vlad, ki bosta v obeh državah oblikovani po parlamentarnih volitvah 4. decembra: "Organizaciji tako pozivata bodoči vladi k sprejetju nove, sodobne medijske zakonodaje, v kateri bodo upoštevane temeljne zahteve nacionalnih novinarskih organizacij in v kateri ne bo prostora za posege lobijev, ki težijo k nadzoru in omejevanju medijev."

Ob tem društvi opozarjata tudi, da novinarji svoje prispevke pripravljajo za javnost, svoje delo pa lahko opravljajo le v urejenem in neodvisnem medijskem okolju, ki zagotavlja najvišje socialne in profesionalne standarde.

Hrvaški novinarji razmišljajo o stavki
Sindikat novinarjev Hrvaške je sicer prav danes začel izvajati referendum o novinarski stavki zaradi večletnega zavračanja lastnikov medijev, da bi podpisali kolektivno pogodbo, s katero bi uredili temeljne pravice zaposlenih v medijih.