Air tractor po pristanku na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Foto: Zajem zaslona
Air tractor po pristanku na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Foto: Zajem zaslona
Sorodna novica Na brniškem letališču pristal prvi slovenski air tractor za gašenje požarov

Kot smo že poročali, je minister za obrambo Marjan Šarec s podjetjem Air Tractor Europe SL Rafael sredi aprila podpisal pogodbo za nakup štirih letal za gašenje požarov.

Ob podpisu pogodbe so pojasnili, da bosta letali, dobavljeni letos, dvosedežni, prihodnje leto pa enosedežni. Vrednost nakupa skupaj z DDV-jem je nekaj več kot 23 milijonov evrov, vsako od letal pa bo lahko prevažalo več kot 3000 litrov vode.

Obrambno ministrstvo navaja, da imajo letala razpon kril 18 metrov, dolga so 10,9 metra, visoka pa 4,9 metra. Njihov rezervoar za vodo ima prostornino 3028 litrov, za vzlet pa na kopnem potrebujejo 600 metrov dolgo stezo (oz. 1005 metrov v primeru ovir v višini 15 metrov), na vodnih površinah pa ta znaša 670 metrov (oz. 1707 m v primeru ovir v višini 15 metrov).

Po ministrovih navedbah bodo letala najprej pilotirali vojaški oz. zainteresirani piloti, zaposleni v državni upravi. Uprava bo sistematizirala tudi delovna mesta tehnikov in inženirjev vzdrževanja, ko bo zmogljivost za gašenje iz zraka popolnoma vzpostavljena. Do takrat pa namerava ministrstvo tehnično vzdrževanje zagotavljati s pomočjo zunanjih izvajalcev.

Enota za gašenje požarov bo posebna enota znotraj uprave za zaščito in reševanje, letala bodo registrirana kot civilna. Slovenija pa bo omenjena letala dala tudi v skupno floto Evropske unije za namene pomoči drugim državam pri gašenju požarov, so še povedali ob podpisu pogodbe 17. aprila.