Prebežniki v Šentilju se grejejo ob ognju. Foto: BoBo
Prebežniki v Šentilju se grejejo ob ognju. Foto: BoBo
false
Reka prebežnikov ne usiha, skupno jih je v Slovenijo v dobrih 14 dneh vstopilo več kot 127.000. Foto: EPA
Prebežniki, migranti, begunci
V Slovenijo prihaja mednarodna materialna pomoč za oskrbo prebežnikov. Foto: Reuters

Avstrijski varnostni organi, ki ponoči niso sprejeli nobenega prebežnika, so jih dopoldne znova začeli sprejemati. Do 13. ure so avstrijski varnostni organi sprejeli 2.100 prebežnikov, okoli 19. ure pa so z mariborske policijske uprave sporočili, da je v Avstrijo odšlo 3.500 prebežnikov. V nastanitvenem centru v Šentilju je bilo ob 18. uri 2.262 prebežnikov.

V Dobovo je danes pripeljalo šest vlakov, zadnji z okoli 1.100 prebežniki okoli 19. ure. Tujce bodo z avtobusi prepeljali v nastanitvene centre v Celje in na Vrhniko. Skupno so med 13. in 19. uro iz Dobove v Šentilj prepeljali 2.285 prebežnikov, okoli 18. ure pa je iz Logatca prek Jesenic v Avstrijo z vlakom odšlo 593 prebežnikov.

Nov začasni tranzitni center na Hrvaškem
Hrvaška začenja uporabljati nov začasni tranzitni center, in sicer v Slavonskem Brodu. Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je napovedal, da bo v torek v novi center ob 8. uri pripeljal prvi vlak s 1.000 prebežniki iz Opatovca.
Tuja pomoč
Sloveniji trenutno pri reševanju prebežniške krize pomaga 32 tujih policistov, od tega 20 iz Litve, osem iz Avstrije in pet iz Nemčije. Potekajo tudi pogovori o prihodu policistov iz drugih držav, so pojasnili na policiji in na ministrstvu za notranje zadeve.

Po navedbah ministrstva potekajo pogovori o napotitvi policistov iz Češke, Slovaške, Madžarske, Francije in Italije. V tem okviru na ministrstvu pričakujejo vsaj 20 policistov iz Češke, 30 iz Slovaške in 50 iz Madžarske. Madžarska tiskovna agencija MTI poroča, da naj bi 50 madžarskih policistov v Slovenijo prišlo že v kratkem.

Razprave o begunski krizi
O begunski krizi so spregovorili tudi v Slovenski škofovski konferenci (SŠK) in Slovenski karitas, občinski svet občine Brežice pa se je sestal na izredni seji - ta občina je zaradi prihoda prebežnikov med najbolj obremenjenimi.