Foto: Reuters
Foto: Reuters

Razlogov jim po dunajski konvenciji ni treba pojasnjevati. Da je neka oseba nezaželena, pa šteje tudi, če odgovora ni v treh mesecih. Ta rok je v primeru Đorđevića potekel pred tremi tedni.

Uradni zadržek je očitno izrazila ena od služb, vpletenih v proces, ob ministrstvu še policija, pravosodni organi in obveščevalno-varnostne službe.

Zoran Đorđević je bil v preteklosti minister za obrambo in pozneje za delo. Mediji, ki so kritični do trenutne oblasti, so ga opisovali kot ministra za nerodnosti in napake. Politično pot je začel leta 2012, ko ga je Aleksandar Vučić, takrat obrambni minister, imenoval za državnega sekretarja. A tudi Vučić ga je večkrat kritiziral zaradi nezadovoljivih rezultatov, tudi zdaj, ko je vršilec dolžnosti direktorja Pošte, kjer je na tisoče delavcev zadnje mesece stavkalo. Predsednik pravi, da se je odzval prepozno in da bi se moral z zaposlenimi pogovoriti prej.

"Pričakujem, da se bo stavka takoj končala, imajo vse, kar so zahtevali, 30 odstotkov višje plače, reorganizacijo, dodatne zaposlitve, nagrajevanje," je sporočil Đorđević. Vse skupaj je še bolj neprijetno, ker je Srbija sredi predvolilne kampanje. Vučić bo diplomatski zaplet komentiral, ko bo izvedel za uradne razloge zavrnitve, a je takoj v zgodbo pripeljal tudi poslovneža Dragana Šolaka, ki ga obtožuje marsičesa, tudi tega, da prek svoje skupine United Media, ki vključuje televizijo N1, ruši trenutno oblast in poskuša škoditi Srbiji.

"Nekateri iz varnostnih služb so mi dejali, da je to Šolakov vpliv na politične odločevalce v Sloveniji, a sem jim rekel, da tega ne verjamem," je dejal Vučić. Zunanji minister Ivica Dačić pravi, da se je treba o težavah, če obstajajo, pogovoriti. V nasprotnem primeru pa da bi lahko šlo za druge interese in namere.

V opoziciji pa so prepričani, da je Srbija tista, ki bi morala pojasnjevati diplomatski škandal. Nekdanji diplomat Srečko Lukić trdi, da v diplomacijo pošiljajo ljudi, ki s tem nimajo nobene zveze in da je dovolj, da so zvesti trenutni oblasti: "Tam se preskrbi ljudi, ki so grešili v drugih profesijah in področjih. Za nagrado pa potem dobijo veleposlaniško mesto."

To pa ni edina diplomatska zagata Srbije. Pred dnevi so zaradi domnevnega vohunjenja iz Beograda izgnali hrvaškega diplomata, čemur je sledil povračilni ukrep Zagreba.