Predsednik države Borut Pahor se je udeležil jubilejnega 40. srečanja slovenske katoliške mladine
Predsednik države Borut Pahor se je udeležil jubilejnega 40. srečanja slovenske katoliške mladine "Stična mladih 2021", ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije in Slovenske škofovske konference. Foto: Twitter profil Boruta Pahorja

Mlade je v Stični pričakalo veliko druženja in celodnevni program z večernim koncertom, nagovorili so jih tudi predsednik republike Borut Pahor, mariborski nadškof Alojzij Cvikl ter apostolski nuncij msgr. Jean-Marie Antoine Joseph Speich, ki jih je pozdravil v imenu papeža Frančiška.

"Tukaj pred seboj vidim našo prihodnost, in to me navdaja z velikim optimizmom in upanjem," je v Stični poudaril Pahor. "Vi boste ustvarjali prihodnost in nihče od nas ne more natančno vedeti, kakšna bo. Ampak od ene stvari je zelo pomembno, kako se bo vse skupaj odvijalo. Od tega, ali se boste poslušali in se boste slišali. Ali boste strpni ali ne; ali se boste spoštovali ali ne," so Pahorjeve besede povzeli v uradu predsednika države.

Stična mladih 2021: Utrdi moje korake

"Mladi ljudje, vam pripada ta prihodnost. Prosim vas, da si jo oblikujete po svojih željah, a vedno v duhu strpnosti in sožitja," je sklenil svoj nagovor. Pahor je ob 40. obletnici tradicionalnega srečanja katoliške mladine Slovenije tudi vročil zahvalo predsednika države Stični mladih za dolgoletno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti. V imenu Stične mladih jo je prevzela koordinatorka tega vseslovenskega mladinskega srečanja Klara Rogina.

Na Katoliški mladini, ki pripravlja festival, po besedah njenega direktorja Matevža Mehleta med mladimi opažajo vse več strahu in negotovosti. Oboje je po njegovih besedah eni strani posledica epidemije, na drugi pa strahu mladih, da bodo v družbi zaradi vere zapostavljeni. S festivalom jim želijo sporočiti, da pri tem niso sami.

Na festival katoliške mladine prišlo 2000 mladih

Lani festival po različnih krajih

Lani so festival zaradi epidemije izvedli v prilagojeni obliki v 27 krajih po Sloveniji, ker razmere to še dopuščajo, pa letos znova poteka v Stični. So pa zaradi epidemioloških razmer glavno prizorišče prestavili na samostanski travnik.

Zaradi ukrepov je bila udeležba na festivalu mogoča le ob izpolnjevanju pogoja PCT, ki ga je na vhodu preverjala varnostna služba. Pogoj je veljal tako za udeležence kot nastopajoče in organizatorje, izjema so bili mlajši od 12 let. So pa vsem, ki pogojev ne izpolnjujejo, omogočili možnost hitrega testiranja ali cepljenja.