Za gradnjo trgovskega središča (in stadiona) se zanimajo Mercator, Spar in Hofer. Foto: RTV SLO
Za gradnjo trgovskega središča (in stadiona) se zanimajo Mercator, Spar in Hofer. Foto: RTV SLO
Vrtičkar je s puško meril v našo ekipo, potem pa povedal, da je samo gledal skozi daljnogled. Foto: RTV SLO

Čeprav idejnih rešitev še ni, je Janković dejal, da bodo v Stožicah stali stadion z 19.000, večnamenska dvorana z 12.000 sedeži in 2 pomožni igrišči. Vse to pa bo zgrajeno v sodelovanju z enim izmed treh največjih slovenskih trgovcev ali celo s tujim trgovcem, ki bo v zameno za naložbo v športno in rekreacijsko dejavnost na tem območju postavil večje trgovsko središče in 4.000 parkirnih mest.

Slaba polovica mestnega zemljišča bo tako namenjena največjemu slovenskemu trgovskemu središču. Janković je tudi potrdil, da se za parcele ob obvoznici resno zanima švedski pohištveni velikan Ikea, kjer se bodo za lokacijo odločili ne glede na to, ali bo zemlja v zasebni ali občinski lasti. Sejemska dejavnost naj bi se, kot je odločil podžupan, zadolžen za urbanizem Janez Koželj, na obrobje selila po letu 2025.

Reorganizacija mestne uprave in holdinga
Janković je povedal, da je osnutek reorganizacije mestne uprave in Javnega holdinga Ljubljana, ki naj bi onemogočil zlorabe, že pripravljen. Župan zdaj pričakuje pripombe načelnikov oddelkov, nato pa naj bi prenovo na izredni seji 23. aprila obravnavali tudi ljubljanski mestni svetniki.

Vrtičkraji, vrtičkarji ...
Inšpektorat Mestne občine Ljubljana bo 11. 4. začel odstranjevati opremo vrtičkarjev pri Plečnikovih žalah, Janković pa je že 6. 4. vrtičkarje pozval, naj začnejo pospravljati nezakonito postavljene vrtičke tudi na bližnjem območju Koželjeve, Tomačevske in Kranjčeve ulice ter med Koželjevo, Dečkovo in Kranjčevo ulico.

Mnogi sicer razumejo namero mestnih oblasti, a jih moti, da jim prej niso povedali, da bodo odstranili objekte. Spet drugi pravijo, da Janković to dela, da bo sploh imel kaj za pokazati ter da je s tem prizadel le upokojence. Veliko vrtičkarjev je po večini lesene objekte kar zažgalo. Župan je dejal, da je zadovoljen, da velika večina razume njegovo namero. Odločil se je tudi, da bodo lahko tisti, ki bodo odstranili objekte, lahko gojili svojo letino do junija.