Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Pogajanja z vodstvom o razreševanju stavke na RTV Slovenija, ki traja že od 23. maja, niso prinesla rešitev, so sporočili s Koordinacije novinarskih sindikatov. Zato so za v torek, 24. januarja, znova napovedali zaostritev stavke. Stavka bo trajala 24 ur, stavkajoči bodo prisotni na delovnih mestih in ne bodo opravljali svojega dela, razen zakonsko določeni minimum, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti. "Novinarji in ustvarjalci radijskih programov bomo stavkali tako kot doslej v okviru stavkovnih aktivnosti in bomo na stavkovni dan poročali o stavki ter pomenu avtonomne in neodvisne javne radiotelevizije," so zapisali.

Stavkovne dejavnosti zaostrujejo, ker pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev po sedmih mesecih niso prinesla rešitev, vodstvo pa je po navedbah Koordinacije novinarskih sindikatov od lanskega avgusta še dodatno zaostrovalo položaj zaposlenih, in sicer z množičnimi grožnjami z disciplinskimi postopki oziroma z izdanimi opozorili pred odpovedjo delovnega razmerja zaposlenim in stavkajočim delavcem.

Po mnenju koordinacije vodstvo RTV Slovenija še vedno krši programske in profesionalne standarde. V kadrovski politiki informativnega programa Televizije Slovenija pa zaznavajo nepravilnosti pri zaposlovanju po načelu, "koliko je novinar lojalen direktorju TV SLO, Urošu Urbaniji". Prav tako poudarjajo, da v organizaciji delovnih urnikov prevladuje selekcija v nasprotju s profesionalnimi standardi.

"Državljanke in državljani so se na referendumu izrekli za javno radiotelevizijo, ki naj bo neodvisna in avtonomna, njihov glas razumemo kot glas podpore našim prizadevanjem za novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, kar je tudi naša prva stavkovna zahteva," poudarjajo v koordinaciji.

O stavki bo na pobudo vodstva odločalo sodišče

Na napoved stavke se je odzvalo vodstvo RTV Slovenija. V sporočilu za javnost so zapisali, da obžalujejo, da je novinarski sindikat brez predhodne pobude k nadaljevanju pogajanj napovedal novo stavko. Vodstvo bo zakonitost stavke preverjalo tudi na sodišču. "RTV Slovenija je za zaščito interesov javnosti in pravic večine delavcev RTV Slovenija, ki v stavki ne bodo sodelovali, na pristojno delovno in socialno sodišče vložila tožbo na ugotovitev nezakonitosti stavke," so zapisali.

V vodstvu RTV Slovenija menijo, da stavkovni odbor v obvestilu ne navaja nobenega konkretnega primera pritiska, prav tako po njihovih navedbah novinarski sindikat o morebitnih primerih pritiskov ni obvestil delodajalca.

"Vodstvo predstavnike stavkovnega odbora znova poziva k dialogu in nadaljevanju pogajanj o stavkovnih zahtevah. Tudi zaradi odgovornosti do javnosti, ki upravičeno pričakuje kakovostne programske vsebine, je vodstvo sindikat pozvalo k pogajanjem vsak dan, tudi med koncem tedna, do dneva napovedane stavke, da skupaj najdemo ustrezno rešitev. Če pogajanja ne bodo uspešna, bomo v ponedeljek javnost obvestili o morebitnih spremembah in prilagoditvah programa."