Palete s humanitarno pomočjo, ki je namenjena v Ukrajino. Foto: RKS Območjo združenje Koper
Palete s humanitarno pomočjo, ki je namenjena v Ukrajino. Foto: RKS Območjo združenje Koper

Izpred nekdanjega skladišča soli Libertas v Kopru je dopoldne krenil prvi humanitarni tovornjak, na katerem je več kot 8 ton materialne pomoči. Odpeljal je proti državnemu logističnemu centru v Rojah, kjer za Ukrajince, ki trpijo v vojni, zbirajo pomoč iz vse Slovenije. Kam točno bo šel naprej oziroma po kateri poti, bodo povedale tako usmeritve Civilne zaščite kot razmere na poti, je za Radio Slovenija pojasnil Rok Kamenšek, namestnik poveljnika Regijskega štaba za Civilno zaščito: "Evropska komisija ima dežurni center, ki to spremlja, usklajuje pomoč, ki je potrebna, in pomoč, ki prihaja. Vse gre namensko na izbrane lokacije."

V akciji so se povezala vsa istrska Območna združenja Rdečega križa. Kot je za MMC pojasnil Matjaž Poniž z območnega združenja Rdečega križa Koper, je skladišče Libertas pred tremi tedni na razpolago dala mestna občina Koper. Skladišče je bilo odprto za prebivalce vseh obalnih občin: Izole, Kopra, Pirana in Ankarana. Odziv ljudi pa je bil po Poniževih besedah izjemen. Zbirali so predvsem hrano z dolgotrajnim rokom uporabe in vse vrste higienskih pripomočkov, od mil, šamponov, plenic, vložkov, vlažilnih robčkov itd. Zbirali so se tudi paketi prve pomoči.

"Trenutno je to nekakšen vmesni zaključek prve akcije. Zbirali bomo še naprej, nekega terminskega plana ne bomo izpostavljali. Zbirali bomo toliko časa, dokler bo treba. In še naprej na isti način vse štiri obalne občine skupaj," je za Radio Slovenija pojasnil Poniž.

"Kot se je do zdaj že velikokrat pokazalo, znamo v kritičnih trenutkih stopiti skupaj. Ta čas je še bolj poseben, saj smo povezani z ukrajinskim narodom oziroma z vsemi, ki v Ukrajini živijo. Zagnali smo akcijo, pri kateri delamo vzporedno in skupaj," pa je dejal predsednik Območnega združenja Rdečega križa Izola, Luccio Gobbo.

Kmalu bodo pomoč potrebovali tudi vsi, ki bodo iz Ukrajine – po zapolnitvi zmogljivosti v Logatcu – prišli v Istro, je dejal sekretar Območnega združenja Rdečega križa Koper, Iztok Jelačin: "Na Debelem rtiču se pripravlja begunski center, a ne v okviru Mladinskega zdravilišča in letovišča." Vse potrebno za sprejem beguncev iz Ukrajine v svojih počitniških zmogljivostih pripravlja ministrstvo za notranje zadeve, pogovarjajo pa se tudi o aktivaciji svojih prostorov v Jelšanah, je za Radio Slovenija poročala Mateja Brežan.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.