Sveti sedež je Slovenijo priznal dva dni pred Evropsko unijo. Foto: Reuters
Sveti sedež je Slovenijo priznal dva dni pred Evropsko unijo. Foto: Reuters

Kardinal Rode je bil v obdobju slovenskega osamosvajanja v službi v vatikanski administraciji. V Vatikanu je bilo takrat po njegovih besedah veliko omahovanja, saj ni bilo mogoče predvideti, kako se bo jugoslovanska kriza razpletla. "Meni niso svetovali, da bi bil v Ljubljani tisti dan razglasitve, da pač ni primerno, da bi bil predstavnik Vatikana takrat doma," se spominja Rode.

Sveti sedež je Slovenijo priznal dva dni pred Evropsko unijo in, kot se spominja kardinal Rode, po neposrednem ukazu papeža Janeza Pavla II. Rode se spominja, kako je papež takrat stopil na državno tajništvo in Sodanu naročil, naj pripravi vso potrebno dokumentacijo za priznanje Slovenije in Hrvaške.

Kardinal Sodano, dolgoletni državni tajnik Janeza Pavla II., se je v pridigi zavzel za družbo duhovnih vrednot: "Pluralna družba ne pomeni agnostične družbe. Laična država ne pomeni laicistične države, ki ignorira verske vrednote. Danes je dan molitve za vaš in naš dragi slovenski narod," je povedal kardinal Sodano.

Maša je potekala na pobudo slovenskega veleposlaništva pri Svetem sedežu, med duhovniki, ki so somaševali, pa je bil tudi prvi nuncij v Sloveniji monsinjor Celata.

V Vatikanu maša za Slovenijo
V Vatikanu maša za Slovenijo