V vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani so nedavno cepili zaposlene na Ministrstvu za obrambo, ki so to želeli. Doslej je bilo na ministrstvu za obrambo cepljenih 2465 ljudi, delež cepljenih s prvim odmerkom je v tem resorju 40-odstoten. In med njimi je tudi 298 takih, ki so covid-19 preboleli, so na ministrstvu potrdili našo neuradno informacijo.

"V SV smo t. i. prebolevnike cepili, ko je od začetka njihove bolezni minilo 1 do 6 mesecev," je potrdil Marjan Sirk iz SV.

V SV cepili tudi prebolevnike
V vojašnici Edvarda Peperka je cepilno mesto od začetka aprila na voljo tudi za civilno prebivalstvo. Foto: MORS/Bruno Toič
V vojašnici Edvarda Peperka je cepilno mesto od začetka aprila na voljo tudi za civilno prebivalstvo. Foto: MORS/Bruno Toič

Posvetovalna skupina za cepljenje je že 18. januarja sprejela sklep, da se cepljenje pri prebolevnikih lahko varno odloži za šest mesecev. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beovič je pred dnevi dejala, da je bilo tako "tudi priporočilo svetovne zdravstvene organizacije in izhaja iz nekaterih raziskav, ki kažejo, da je ta okužba pred 6 meseci zelo redka".

Predvsem pa "na ta način nekje razporedimo cepivo tistim, ki ga potrebujejo, na drugi strani pa je ta oseba nekaj časa zaščitena zaradi prebolele bolezni in potem še naprej za cepljenje. Če bi bila cepljenja vmes, bi si lahko to obdobje skrajšalo," je še pojasnila.

Zakaj je torej vojska cepila vse? "To smo izvajali v skladu z navodilom za cepljenje s cepivom Astrazenece za izvajalca, ki je veljalo meseca marca," pravi Sirk.

V tem navodilu res sicer piše, da se osebe, ki so bolezen covid-19 prebolele, cepi v obdobju od 1 do 6 mesecev po začetku bolezni. A pri tem ministrstvo ni upoštevalo ključnega dejavnika, da je cepiva za vse za zdaj še premalo.