Zaposleni na RTV Slovenija so na stopnjevanje pritiskov tako znotraj kot zunaj javne medijske hiše na kadrovanje, slabšanje razmer dela, žalitve in na vse večje vpletanje politike v neodvisnost novinark in novinarjev opozorili že prejšnji teden. Izjavo za javnost so nato podali tudi po imenovanju novega v. d. urednika uredništva MMC-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zaposleni na RTV Slovenija so na stopnjevanje pritiskov tako znotraj kot zunaj javne medijske hiše na kadrovanje, slabšanje razmer dela, žalitve in na vse večje vpletanje politike v neodvisnost novinark in novinarjev opozorili že prejšnji teden. Izjavo za javnost so nato podali tudi po imenovanju novega v. d. urednika uredništva MMC-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so ponedeljkovo izjavo za javnost, v kateri je aktiv MMC RTV Slovenija pred stavbo RTV Slovenija skupaj s predstavniki novinarjev Radia in Televizije Slovenija, novinarskega sindikata in Društva novinarjev Slovenije izrazil svoje nasprotovanje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva spletnega portala RTV Slovenija, označili za "orkestriran napad na novega urednika". Po njihovi oceni na dogodku "ni manjkalo lažnivih obdolžitev in brezsramnim napadov na osebno integriteto Igorja Pirkoviča". Kot so v upravnem odboru ZNP-ja zapisali v izjavi za medije, je s tem "padla zadnja trohica domneve, da je RTV Slovenija dejansko uveljavil načela verodostojnosti, poštenosti in poročevalske integritete".

V ZNP-ju ob tem obžalujejo, da "so se črednemu poročanju pridružili številni ostali mediji", ob tem pa so izrazili "zgroženost nad načinom poročanja Radia in Televizije Slovenija". Kot so zapisali, v osrednjih informativnih oddajah Dogodki in odmevi in TV Dnevnik namreč Igorju Pirkoviču v prispevkih ni bila dana možnost odgovora in predstavitve svoje plati zgodbe. Izpostavili so, da je bil v prispevkih predvajan del govora novinarja Borisa Vaseva, ki je v izjavi za javnost predstavil stališče aktiva MMC-ja. Po oceni ZNP-ja Vasev "nima nobene moralne pravice Pirkoviču očitati politično pristranskost", saj sam na "družbenih omrežjih dnevno izraža svoja politična stališča, odkrito in povsem brez potrebne novinarske distance žali del politike ter ljudi zmerja s fašisti in rasisti". "Ob tem poudarjamo, da je RTV Slovenija javni medij, ki ga po zakonu plačujemo vsi, zato uredniška mesta ne morejo biti nekakšni fevdi posameznih skupin novinarjev, med katerimi pogosto najdemo tudi politične aktiviste," so še zapisali v Upravnem odboru ZNP-ja, kjer menijo, da so vse spremembe v smeri zagotavljanja pluralnosti in predstavitvi različnih mnenj "ne samo upravičene, ampak tudi nujne".

Upravni odbor ZNP-ja poleg predsednika združenja Matevža Tomšiča in podpredsednika Jožeta Možine sestavljajo še Tino Mamić, Irena Zagajšek, Franc Donko in tudi novi v. d. urednika uredništva MMC-ja Igor Pirkovič.

Zaposleni na RTV izrazili nasprotovanje imenovanju Pirkoviča

Predstavniki aktiva MMC-ja, novinarjev Televizije in Radia Slovenija, novinarskega sindikata in Društva novinarjev Slovenije so v ponedeljek v izjavi za javnost sporočili, da njihovo nasprotovanje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva MMC-ja temelji tako na vsebinskih kot na proceduralnih pomislekih. Kot so izpostavili, so o slednjih v teku tudi postopki na sodišču. Postopek imenovanja Pirkoviča po njihovih opozorilih ni bil izpeljan skladno s predpisi, ampak brez upoštevanja "minimalnih meril preglednosti in v nasprotju z duhom dobrega sodelovanja znotraj RTV Slovenija". V sindikatu novinarjev so ob tem opozorili tudi na odsotnost dialoga z vodstvom.

Sorodna novica Zaposleni na RTV-ju: Pomisleki glede imenovanja Pirkoviča na čelo MMC-ja vsebinski in proceduralni

V izjavah so opozorili tudi na "odkrito naklonjenost novega urednika uredništva MMC-ja trenutni vladajoči politični stranki", ki se po njihovem mnenju izrazito odraža tudi v njegovem novinarskem delu. Izpostavili so, da je bil nov v. d. urednika portala MMC ob tem imenovan mesec pred državnozborskimi volitvami. V uredništvu menijo, da "takšna kronologija ni naključna in izbira Pirkoviča, ki da je prišel opraviti določeno nalogo, za ta položaj ni dobronamerna". Od vodstva so ob tem izrazili pričakovanje, da bo upoštevalo njihova opozorila in napovedali, da bodo svoje delo še naprej opravljali profesionalno in etično.

Odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik je Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC imenovala v petek. Že takrat so tako člani uredništva temu izrazili ostro nasprotovanje, v sindikatu novinarjev pa so ocenili, da je imenovanje protipravno in da je bil z njim kršen statut RTV Slovenija. Vodstvo RTV Slovenija očitke zavrača. "Imenovanje Igorja Pirkoviča za vršilca dolžnosti urednika Uredništva za nove medije je bilo izvedeno v skladu z vsemi internimi postopki," so zapisali v odzivu.