Žbogar je med prednostnimi nalogami predsedovanja izpostavil izobraževanje o človekovih pravicah. Foto: eu2009.cz
Žbogar je med prednostnimi nalogami predsedovanja izpostavil izobraževanje o človekovih pravicah. Foto: eu2009.cz
Terry Davis
Terryju Davisu bo med slovenskim predsedovanjem SE-ju potekel petletni mandat generalnega sekretarja. Foto: EPA
Pogovor z generalnim sekretarjem Sveta Evrope

Slovenija bo vajeti Odbora ministrov Sveta Evrope prevzela 12. maja, za svoje prednostne naloge pa si je po Žbogarjevih besedah izbrala izobraževanje o človekovih pravicah, predvsem otrok, izvajali pa bodo tudi več projektov s področja zaščite manjšin, posebej Romov.

Kot je napovedal Žbogar, bo Slovenija med predsedovanjem, ki bo trajalo eno leto, pozornost posvetila jugovzhodni Evropi, pa tudi Belorusiji in njenemu morebitnemu približevanju SE-ju ter Gruziji. Na dnevnem redu bo krepitev sodelovanja z drugimi mednarodnimi organizacijami.

Več pozornosti 14. protokolu
Minister je spomnil, da bo v programu predsedovanja SE-ju pozornost namenjena tudi 14. protokolu k Evropski konvenciji za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki naj bi zagotovil učinkovitejše delovanje ter reformo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu.

Davis o izbrisanih: Mislili smo, da je zgodba končana
Generalni sekretar se je dotaknil tudi t. i. izbrisanih v Sloveniji. "Kar zadeva Evropo, smo mislili, da se je vprašanje že rešilo z razsodbo ustavnega sodišča," je dejal in dodal, da je v Slovenijo prispel v torek zvečer in se seznanil, da je notranja ministrica tarča kritik zaradi uresničevanja odločitve sodišča. "Od koder prihajam jaz, iz Velike Britanije, bi kritizirali ministra, ki ne bi uresničil odločitve sodišča," je dejal Davis.

Davis je še izrazil prepričanje, da bo Slovenija odlično izpeljala to nalogo, pri čemer je spomnil na izkušnje, ki jih je pridobila že s predsedovanjema Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse-ju) in Evropski uniji.

T. K.

Pogovor z generalnim sekretarjem Sveta Evrope