Valentina Prevolnik Rupel. Foto: Vlada RS
Valentina Prevolnik Rupel. Foto: Vlada RS

Na začetku izjave je dejala tudi, da odločitev za kandidaturo ni bila lahka, sprejela jo je z odgovornostjo. Po njenih besedah je do zdravstvenega sistema, ki bo vzdržen za državljane in ljudi, ki delajo v njem, mogoče priti le s sodelovanjem z vsemi deležniki.

"Odločitev je bila težka, ker je drugače sprejeti položaj sredi mandata kot ob začetku. Po temeljitem premisleku in pogovoru z družino sem prepričana, da lahko tudi v 2,5 leta nekaj dosežemo."

Košarico pacientovih pravic je po besedah prihodnje ministrice treba prevetriti, saj to ni bilo storjeno že več kot 10 let. Košarica trenutno tudi sploh ni definirana. Prevetritev, ki se je bo lotila, pa ne bo prinesla zmanjševanja pravic, je dejala.

Glede ekipe, s katero se bo obdala, je dejala, da bodo v njej ljudje, s katerimi sodeluje že dolgo, pa tudi nekatera nova imena. Ob tem je še dejala, da Marušič ne bo državni sekretar.

Nova ministrica mora biti potrjena do prihodnjega petka

Premier Golob je po julijskem odstopu prejšnjega zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana napovedoval, da bo ime kandidata za novega ministra oz. ministrico sporočil septembra, a se to ni zgodilo. Posamezen resor je lahko "prazen" največ tri mesece, DZ se je z Loredanovim odstopom seznanil 13. julija, kar pomeni, da mora biti novo ime potrjeno do prihodnjega petka.

Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic, je kandidatka za položaj zdajšnja državna sekretarka Valentina Prevolnik Rupel. "Njene reference poznamo – je poznavalka zdravstvenega sistema, tudi financ. Že od poletja se trudi z vsebino reform na ministrstvu. Je tudi članica strateškega sveta. V poslanski skupini Svoboda smo to informacijo sprejeli z razumevanjem in naklonjenostjo," je dejal Sajovic.

Da je predsednik vlade Robert Golob v DZ poslal predlog za imenovanje Valentine Prevolnik Rupel na mesto ministrice za zdravje, so sporočili tudi iz njegovega kabineta. "Prizadevala si bo za dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo v javnem zdravstvenem sistemu in za zagotovitev stabilnega financiranja z določitvijo ustrezne košarice pravic," so o kandidatki zapisali v sporočilu za javnost.

Kdo je Valentina Prevolnik Rupel?

Valentina Prevolnik Rupel je rojena leta 1971 v Ljubljani. Po osnovni izobrazbi je ekonomistka, doktorirala je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani leta 2008 z naslovom Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu.

Pred opravljanjem funkcije državne sekretarke na ministrstvu za zdravje je delovala kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, kjer se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe.

V preteklosti je delala kot svetovalka ministra za zdravje in kot svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V zadnjih letih se ukvarja predvsem s področjem merjenja izidov zdravljenja in definiranjem kazalnikov kakovosti ter na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi, njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva in zdravstveno zavarovanje ter vrednotenje zdravstvenih tehnologij, so v njeni predstavitvi zapisali na ministrstvu za zdravje.

Šinko za Radio Slovenija potrdila razhod z Golobom

V vladi je medtem očitno precej napeto – po poročanju časopisa Večer naj bi vladno zasedbo zapustila minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Kot je popoldne na omrežju X zapisal novinar Radia Slovenija Tomaž Celestina, je imela "ministrica Šinko zjutraj kratek, prijazen pogovor s predsednikom vlade. Povedal ji je, da se bosta razšla. O razlogih niti ni spraševala, je pa dejala, da ne bo pisala nobene odstopne izjave, naj jo pač razreši parlament, ki jo je tudi imenoval."

Kot je neuradno izvedel STA, naj bi bilo med očitki pri delu ministrice Šinko neučinkovito delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pri Brežanu pa naj bi bila težava predvsem v prepočasnih postopkih pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih ujmah. Na tem resorju naj bi si želeli nekoga odločnejšega, poroča STA. Brežan naj bi podal odstopno izjavo jutri.

Odhod Šinko je posredno potrdil tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. "Če imamo Slovenke in Slovenci težave z varno hrano, če grozdje prej pojemo, preden izvemo, da je bilo v hrani nekaj, kar tja ne sodi, se nam zdi prav, da to naslovimo, da sistem nadgradimo, izboljšamo," je dejal.

Kot je poročala za TV Dnevnik Tanja Gobec, naj neuradno premier ne bi imenoval novih ministrov, ampak bi začasno do 3 mesece resorja prevzela druga dva ministra v vladi.

Sorodna novica SDS napovedal interpelacijo ministrice Ajanović Hovnik; Sajovic: Ministrica še uživa naše zaupanje

Ravno danes pa je zaradi očitkov o visokih stroških službene poti petčlanske delegacije ministrstva v New York, za katero je država odštela nekaj več kot 33.000 evrov, ter zaradi dvomov o transparentnosti razdeljevanja javnih sredstev SDS vložil interpelacijo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik.

Levica: Ministrica naj bo branik javnega zdravstva

Za Levico je ključno, da bo ministrica branik javnega zdravstva in da bo "znala stopiti na prste zasebnim interesom, ki se zažirajo v slovenski javni zdravstveni sistem že dlje časa, se pravi zdravniki v dvojni praksi, zavarovalnice, ki kupujejo bolnišnice in ambulante ter tudi na tak način pomagajo bohotiti zasebni zdravstveni sektor na račun javnega".

Z rekonstrukcijo vlade, o kateri danes poročajo mediji, v Levici niso seznanjeni in ne vidijo potrebe po menjavi svojih ministrov. "Trije ministri, ki prihajajo iz vrst Levice, delujejo odlično," je zatrdil Matej Tašner Vatovec.

SD: Zdravstvo mora ostati prioriteta

Zdravstvo mora ostati ena temeljnih prioritet vladne koalicije, so v SD-ju zapisali v odzivu na najavo, da je kandidatka za zdravstveno ministrico dozdajšnja državna sekretarka Valentina Prevolnik Rupel. V SD-ju današnje posredovanje predloga v DZ vidijo najprej kot nujnost, da se še odločneje kot do zdaj začnejo reševati nakopičene težave v zdravstvu.

Med težavami v zdravstvu so poudarili dolge čakalne vrste in s tem nedostopnost do hitre obravnave v javni zdravstveni mreži.

Bo ime kandidata za ministra za zdravje znano že danes?

Zdravniška zbornica: Ministrica ne bo imela 100 dni za uvajanje

"Zdravniške organizacije bodo še naprej podpirale vse rešitve, ki ohranjajo javno in vsem dostopno zdravstvo. V ospredje postavljamo predvsem izzive zaposlovanja v javnem sistemu, ki mora ponujati konkurenčne delovne pogoje. Sistem želimo regulirati tako, da bi zaposleni v zdravstvu ostajali tam, kjer jih ljudje najbolj potrebujejo," so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije.

Ob tem so poudarili, da je med zdravniki sprejeto splošno mnenje, da si želijo delati v javnem zdravstvu. Zato je treba poiskati poti do razvoja sistema, ki bo z motiviranimi zaposlenimi zagotavljal tako kakovostno oskrbo kot varne delovne pogoje.

Za reševanje nabranih težav in izgradnjo zdravstvenega sistema prihodnosti potrebujemo premišljene in izvirne pristope, ki temeljijo na podatkih in upoštevajo najboljše izkušnje iz primerljivih okolij, so prepričani. "Rešitve morajo biti sprejemljive za vse, tako za bolnike kot zaposlene v zdravstvu, saj bomo potrebne spremembe izpeljali le pod pogojem, da jih bodo ljudje prepoznali kot uresničljive in smiselne," menijo v zbornici.

Nova ministrica ne bo imela 100 dni časa za uvajanje, hkrati pa bo morala reševati akutne težave in načrtovati sistemske ukrepe. Tu so težave primarnega nivoja, kjer se parcialne rešitve niso izkazale kot rešitev, in zagotovo največji izziv, kako sploh ohraniti zdravnike in preostale zdravstvene delavce v javnem zdravstvenem sistemu, so opozorili.

Kandidatka za novo ministrico za zdravje je Valentina Prevolnik Rupel

Fides: Ohraniti zdravnike v javnem sistemu je izziv

"Tu so težave primarnega nivoja, kjer se parcialne rešitve niso izkazale kot rešitev, in zagotovo največji izziv, kako sploh ohraniti zdravnike in ostale zdravstvene delavce v javnem zdravstvenem sistemu," so opozorili v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

V katero smer bo šla zdravstvena politika, ni odvisno zgolj od ministrice za zdravje, temveč od celotne vlade in njenega predsednika, so prepričani v sindikatu. Potem ko nekdanjemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu ni uspelo narediti niti prvega koraka v smeri reševanja javnega zdravstva in treh mesecih praznega teka in zamujenih priložnosti, v sindikatu ne morejo biti optimistični.

Zdravnice in zdravniki ter zobozdravnice in zobozdravniki so s plebiscitarno večino, podprto s podpisi peticije, pred letom dni s sloganom Dovolj nam je izrazili podporo javnemu zdravstvu in apelirali na nujno potrebne ukrepe, vezane na ureditev pogojev dela in plač zaposlenih v javnem zdravstvu, so spomnili v sindikatu.

S podpisanim sporazumom Fidesa z vlado so s ciljem ohranitve javnega zdravstva vladi ponudili roko sodelovanja in sedli za pogajalsko mizo. Trenutni potek pogajanj za zdaj ne obeta prepotrebnih rešitev in dokler bo sleherna sprememba v plačnem sistemu odvisna zgolj od volje velikih sindikalnih central, se javnemu zdravstvu žal slabo piše, so še sporočili.

Ažman: Od kandidatke za ministrico pričakujemo ohranitev in okrepitev javnega zdravstva

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije od kandidatke za ministrico za zdravje Prevolnik Rupel pričakujejo izvedbo celovite zdravstvene reforme ter ohranitev in okrepitev javnega zdravstvenega sistema, ki bo svoje storitve zagotavljal vsem prebivalcem Slovenije, je predsednica Monika Ažman navedla za STA. Na področju zdravstvene nege in babištva v zbornici pričakujejo sprejem kadrovskih standardov in normativov, temelječih na današnjih potrebah bolnikov. "Le tako bomo lahko ustrezno načrtovali in izobrazili kadre, ki jih nujno potrebujemo za kakovostno zdravstveno oskrbo bolnikov," je poudarila Ažman.

"Skrajni čas je tudi za uvedbo kliničnih specializacij za diplomirane medicinske sestre. Tudi s tem bomo zadržali kader v poklicu. Medicinske sestre smo pripravljene pridobiti napredna in dodatna znanja ter prevzeti dodatna pooblastila, a vse v dogovoru in s sodelovanjem medicinske stroke in stroke zdravstvene nege," je poudarila. Po njenih besedah bo razširitev pristojnosti in pooblastil medicinskih sester mogoča le v kliničnih okoljih, kjer bodo okrepili obstoječi kader.

Poleg tega v zbornici po besedah predsednice Ažman pričakujejo sprejetje odločitve o pripravi strategije razvoja zdravstvene in babiške nege za obdobje do leta 2030 ter ureditev neprimernih delovnih pogojev, zagotovitev ustreznega plačila za odgovorno delo in izboljšanje statusa izvajalcev zdravstvene in babiške nege, na kar pristojne opozarjajo že več kot 15 let. Nujen je tudi sprejem zakona o zdravstveni negi in babištvu, ki bo sistemsko in na zakonski ravni uredil področje in dal reguliranima poklicema medicinske sestre in babice enakopraven položaj z drugimi reguliranimi poklici, kot so zdravnik, zobozdravnik in farmacevt, ki svoj zakon že imajo. Vse s ciljem, da bo dobro in varno poskrbljeno za bolnike in izvajalce, so po poročanju STA-ja še sporočili z zbornice.

Ilešič Čujovič: Streti je treba veliko orehov

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič upa, da bodo z novo ministrico, če bo potrjena, dobro sodelovali. Kot je dejala, je skrajni čas, da smo končno dobili kandidatko za ministrico za zdravje, ker "gre za zelo pomemben resor, ki ne bi smel ostati dolgo brez ministra, ki ima čas zgolj za področje zdravstvene dejavnosti".

Sama upa, da bodo z novo ministrico, če bo potrjena tudi v DZ-ju, dobro sodelovali. "Veliko je odprtih vprašanj, veliko je orehov, ki jih je treba streti," je dejala. Poudarila je odprta pogajanja za plače v javnem sektorju in zdravstveno reformo, za katero upa, da ji bo kandidatka oziroma nova ministrica "posvetila zelo veliko časa in energije".

"Seveda so tu tudi še stavkovne zahteve, standardi in normativi v zdravstveni dejavnosti so že nekaj mesecev pretečena obljuba iz stavkovnega sporazuma in pričakujemo, da se bo vseh teh vprašanj ministrica lotila nemudoma," je še naštela Ilešič Čujovič.

O tem, da bo resor po treh zdravnikih očitno znova prevzela ekonomistka, pa Ilešič Čujovič ponavlja, da se ji zdi to, da ni zdravnica, kakovost. "Menim, da je čas, primeren za to, da pride na tako mesto nekdo, ki ima morda nekoliko drugačen ali pa pogled, ki je obogaten še z drugimi znanji," je dejala sindikalistka.