V Unicefu pozivajo k realizaciji konvencije o otrokovih pravicah, ki so jo Združeni narodi sprejeli pred 30 leti. Foto: Reuters
V Unicefu pozivajo k realizaciji konvencije o otrokovih pravicah, ki so jo Združeni narodi sprejeli pred 30 leti. Foto: Reuters

Otroke v sodobnosti poleg že dolgo znanih problemov ogrožajo nova tveganja. To so podnebne spremembe in nevarnosti, povezane s spletom, tako zlorabe kot spletno nadlegovanje, poudarja izvršna direktorica Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) Henrietta Fore.

Visoka predstavnica EU-ja za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini je ob svetovnem dnevu poudarila odločenost EU-ja, da poskrbi, da so vsakemu otroku zagotovljene vse pravice. Potrebna so nadaljnja prizadevanja, saj 25 milijonov otrok v EU-ju in skoraj vsak peti otrok na svetu živi v revščini, je opozorila. EU in Unicef sta septembra začela kampanjo o pravicah otrok #TheRealChallenge na družbenih omrežjih, s katero še posebej nagovarjata otroke in mladostnike.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa v poslanici poudarja, da v Sloveniji na posameznih področjih v praksi še vedno ni postorjenega dovolj za polno zaščito otrokovih pravic. Nepravilnosti se odpravljajo prepočasi, je izpostavil. Obenem pa je dejal, da je otroke treba slišati in upoštevati.

Sprejem v predsedniški palači

Predsednik republike Borut Pahor je ob svetovnem dnevu otroka priredil sprejem za otroke in odrasle, ki se ukvarjajo z njihovimi pravicami. Otroci so med drugim opozorili, da si želijo biti slišani in upoštevani, Pahor pa, da so odločevalci tisti, ki so jim dolžni zagotoviti enake možnosti. Razmišlja tudi o ustanovitvi odbora za podnebno politiko.
Junior ambasadorji Unicefa Arja Ela, Izabela, Tinkara in Popal so na sprejemu ocenili, da imajo slovenski osnovnošolci v primerjavi z osnovnošolci v tujini na voljo veliko več dodatnih izbirnih vsebin, kar je dobro za njihov razvoj, hkrati pa na mednarodni ravni dosegajo dobre rezultate. Raziskave tudi kažejo, da so na splošno zadovoljni s svojim zdravjem in življenjem.

Izpostavili so tudi nekatere težave. Srednješolka Tinkara je postregla s podatkom, da je po raziskavah vsaj pet od desetih srednješolcev v zadnjem letu resno razmišljalo o samomoru, vsak peti pa je vsaj dva tedna doživljal občutke žalosti in brezupa. Popal, ki prihaja iz Afganistana, je kot težavo izpostavil sovražni govor, ki da je "včasih že kar nekaj normalnega".

Vsi skupaj pa so opozorili na pomen skrbi za okolje. "Ta bi morala postati prioriteta naše države in vseh nas, saj se Slovenija segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja," je menila Arja Ela.

Mednarodni dan otroka, 20. november, zaznamuje dan, na katerega je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/STA
Mednarodni dan otroka, 20. november, zaznamuje dan, na katerega je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/STA

Tudi predsednik republike je kot pomembno izpostavil ohranjanje okolja, k temu pa je dodal še pomen zagotavljanja enakih možnosti za vse. Glede varovanja okolja je napovedal, da po tistem, ko je v predsedniški palači dvakrat zaporedoma gostil posvet o klimatskih spremembah, resno razmišlja o ustanovitvi stalnega odbora za podnebno politiko v Sloveniji.

"To bi bilo prvič, da bi pri predsedniku republike nastal nek stalni, posvetovalni organ, ki bi poskušal vplivati na politiko države na nekem področju," je dejal. Potrebo po takšnem organu po njegovih besedah narekuje dejstvo, "da smo se znašli v nekih novih okoliščinah, ko je postalo popolnoma jasno, da smo prva generacija, ki se je zavedla pomena ohranitve okolja, in tudi zadnja, ki to lahko naredi".

Predsednik Pahor je svoj govor sklenil z obljubo, da se bo posebej potrudil za dvoje: da bi imeli v državi vsi približno enake možnosti in nihče ne bi zaostajal, in da bomo storili vse, kar je v naši moči, da na globalni ravni ohranimo okolje in svet tak, da ga bodo tudi prihodnje generacije uživale v enaki meri kot mi. Poudaril je, da se moramo vsi zavedati skupne odgovornosti in si prizadevati za vključujočo družbo in hkrati zagotoviti trajnostni razvoj.

O pomembnosti enakih možnosti za vse pa je dejal, da so otroci ranljiva skupina prebivalstva, "zato smo mi, ki imamo več moči, odgovorni za to, da imate enake ali skoraj enake možnosti za razvoj". "Prav zagotavljanje enakih možnosti za vse in prizadevanje za ohranjanje okolja so tudi tisto, za kar se bom posebej potrudil," je dodal.