Varuhinja človekovih pravic pravi, da je sodna pot za delavce, ki so jim kršene pravice, predolga in predraga. Foto: BoBo
Varuhinja človekovih pravic pravi, da je sodna pot za delavce, ki so jim kršene pravice, predolga in predraga. Foto: BoBo

Varuhinja človekovih pravic je govorila na konferenci o raznolikosti v zaposlovanju v javnem in zasebnem sektorju ob koncu enoletnega projekta Empower - raznolikost se splača. Projekt je izvajal Inštitut za afriške študije v sodelovanju z agencijo IN in Evropsko mrežo za enakost spolov.

Konferenca je sicer namenjena tudi razpravi o spodbujanju in izzivih aktivne politike zaposlovanja v luči raznolikosti, o zaposlovanju invalidov, o diskriminaciji v zaposlovanju z verske perspektive ter o diskriminaciji migrantskih delavcev. Zdenka Čebašek Travnik je izpostavila tudi neizplačevanje plač in neustrezno ravnanje z zaposlenimi.

Kot je dejala varuhinja, se družba ne zaveda dovolj vseh prednosti, ki jih prinaša raznolikost. Ta je po njenih besedah podlaga, na kateri se razvijata stigmatizacija in njena posledica diskriminacija. "Žal ljudje, ki so zaradi obeh prizadeti, praviloma ne znajo ali ne upajo sprožiti postopkov, v katerih bi se lahko borili za svoje pravice," je pojasnila, pri čemer je omenila še težave žensk, zlasti pri nosečnosti, težave pri zaposlovanju pripadnikov romske skupnosti in odstranjevanje starejših delavcev.

"Ugotavljamo, da je napotitev na sodno pot uveljavljanja pravic neučinkovita, predraga in predolga," je o kršitvah pravic delavcev povedala varuhinja in dodala, da se zato pri tem postavlja vprašanje njihovega pravnega varstva in pravne države.

Namen omenjenega projekta je spodbuditi podjetja in institucije javne uprave k razmišljanju o možnostih in priložnostih za razvijanje in uporabljanje strategij upravljanja z raznolikostjo med procesom zaposlovanja. V okviru projekta so tudi pripravili delavnice za vodilne v zasebnih in javnih podjetjih, pripravili pa bodo tudi priporočila s področja zaposlovanja in raznolikosti.