Foto: BoBo
Foto: BoBo

Največ vprašanih bi na volitvah obkrožilo listo stranke SDS (16,1 odstotka), a podpora največji stranki je v primerjavi z oktobrom padla za 2,5 odstotne točke. Na drugem mestu je še vedno SD z 11 odstotki, kar je 0,5 odstotne točke manj kot prejšnji mesec. Sledita Levica s 7,5-odstotno in LMŠ s 5,3-odstotno podporo. NSi s 4,8 odstotka ostaja na petem mestu.

Sledijo še stranke SAB (4,4 odstotka), Pirati (2,8 odstotka), DeSUS (dva odstotka), Zeleni (1,8 odstotka), Dobra Država (en odstotek), SNS in SLS (po 0,9 odstotka) in SMC (0,7 odstotka). Katero drugo stranko bi volilo 2,4 odstotka vprašanih.

Od oktobra se je za 1,6 odstotne točke povečal odstotek tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili (22,5 odstotka). Nobene od obstoječih strank ne bi volilo 11,3 odstotka vprašanih, 3,7 odstotka vprašanih pa na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Delu vlade nasprotuje 62,2 odstotka vprašanih.

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov po podatkih raziskave še vedno ostaja evropska poslanka iz vrst NSi-ja Ljudmila Novak. Na drugem mestu je predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča zamenjal minister za zdravje Janez Poklukar. Zorčič je na tretjem mestu.

V novembrski javnomnenjski raziskavi Mediane je sodelovalo 710 anketirancev.