Pred vrati parlamenta bi glede na raziskavo ostala tako DeSUS in SMC kot tudi SNS. Foto: BoBo
Pred vrati parlamenta bi glede na raziskavo ostala tako DeSUS in SMC kot tudi SNS. Foto: BoBo

Med strankami ima še vedno največjo podporo SDS, ki se mu je podpora v primerjavi s septembrom zvišala za 3,6 odstotne točke in glede na zadnje ankete Mediane znaša 18,6 odstotka. Na drugem mestu je prav tako še vedno SD z 11,5 odstotka, kar je 1,9 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Sledi Levica z devetimi odstotki in LMŠ s 5,6-odstotno podporo. Stranka NSi (pet odstotkov) je na petem mestu prehitela SAB (štiri odstotke).

Anketa

V oktobrski javnomnenjski raziskavi, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV, je sodelovalo 712 anketirancev.

Zunaj parlamenta bi pristali SNS (2,4 odstotka), Zeleni Slovenije (1,8 odstotka), Piratska stranka (1,6 odstotka), SLS (1,3 odstotka), SMC (1,2 odstotka), DeSUS (0,9 odstotka) in Dobra država (0,6 odstotka).

Za več kot pet odstotnih točk se je v primerjavi s septembrom zmanjšal odstotek tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili (20,9 odstotka). Nobene od obstoječih strank ne bi volilo osem odstotkov vprašanih, 3,6 odstotka vprašanih bi volilo katero drugo stranko.

Na vrhu lestvice priljubljenosti znova Ljudmila Novak

Na vrh lestvice najbolj priljubljenih politikov se je po podatkih raziskave ponovno vrnila evropska poslanka iz vrst NSi-ja Ljudmila Novak. S prvega mesta je izrinila predsednika republike Boruta Pahorja, ki je z najslabšo oceno doslej tokrat pristal na petem mestu. Na drugem mestu je predsednik državnega zbora Igor Zorčič, na tretjem zdravstveni minister Janez Poklukar, za njim pa zunanji minister Anže Logar.

V deseterici so še infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, predsednica SD-ja Tanja Fajon, obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin, evropska poslanka iz vrst SDS-a Romana Tomc in poslanec SD-ja Matjaž Han. Predsednik vlade Janez Janša je ostal na 16. mestu, zadnje mesto je tokrat pripadlo predsedniku DeSUS-a Ljubu Jasniču.