Foto: BoBo
Foto: BoBo

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče, v katerih so udeleženi pešci, so še vedno neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilni premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. Največ pešcev v nesrečah je iz starostne skupine nad 64 let.

Slabša vidljivost pogost vzrok nesreče

Na več nesreč vplivajo jesenski in zimski meseci, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Policija in Agencija za varnost prometa zato znova opozarjata, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredimo prometni udeleženci sami, ne glede na to, ali smo v prometu udeleženi kot vozniki, kolesarji ali pešci.

Poudarjajo, da je treba ob slabši vidljivosti uporabljati odsevna telesa ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo. "Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje!" Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.

Preventivna akcija

V času preventivne akcije so policisti izvajali krajše poostrene nadzore tam, kjer je problematika največja, predvsem na območju prehodov za pešce. Pešce so opozarjali in jim razdeljevali odsevna telesa.