Podpisniki javnega pisma od Programskega sveta in generalnega direktorja RTV Slovenija pričakujejo, da bosta zaščitila novinarsko in institucionalno integriteto javne radiotelevizije. Foto: TV Slovenija/Adrian Pregelj
Podpisniki javnega pisma od Programskega sveta in generalnega direktorja RTV Slovenija pričakujejo, da bosta zaščitila novinarsko in institucionalno integriteto javne radiotelevizije. Foto: TV Slovenija/Adrian Pregelj

Nasprotujejo nepooblaščenemu poseganju v delovanje javnega medija in zahtevajo, da urad vlade za komuniciranje (Ukom) nemudoma preneha to početi. Hkrati od programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) in generalnega direktorja RTV SLO Andreja Graha Whatmougha pričakujejo, da bosta zaščitila novinarsko in institucionalno integriteto javne radiotelevizije.

Kot so zapisali, Ukom od decembra lani na svoji spletni strani redno objavlja "analize poročanja RTV SLO", kot jih imenuje. Nazadnje je to storil v sredo. V njih se loteva posameznih informativnih oddaj in novinarskih prispevkov, celo posameznih novinarjev, so poudarili v sporočilu, ki so ga poslali direktorju Ukoma Urošu Urbaniji, generalnemu direktorju RTV SLO Grahu Whatmoughu in Programskemu svetu RTV SLO.

"Vladni urad si prisvaja pooblastila, za katera nima zakonske podlage, in jih zlorablja za pritisk na novinarje in novinarstvo s ciljem politične podreditve javne radiotelevizije," menijo.

Po njihovih navedbah so naloge Ukoma, opredeljene v sklepu o nalogah Ukoma, denimo zagotavljanje javnosti dela vlade, obveščanje javnosti o delu predsednika vlade in ministrstev ter zagotavljanje strokovne podpore službam za odnose z javnostmi v ministrstvih in vladnih službah. "Analiz poročanja RTV SLO ni med njimi," so opomnili.

Obsojajo paralelne načine pritiska na delo novinarjev in uredništev, saj Ukom ni pristojen za ocenjevanje njihovega dela, medtem ko ima javni zavod jasno zakonsko opredeljene mehanizme regulacije in samoregulacije. Po njihovih navedbah Ukom z "analizami poročanja RTV SLO" na uradnih vladnih straneh posega v temelje svobode medijev, brez katerih v družbi ni mogoče kritično misliti in razpravljati o skupnih problemih.

Sporočilo so podpisali Sindikat novinarjev Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije, Koordinacija novinarskih sindikatov RTV SLO, aktiv Multimedijskega centra (MMC), katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede v Ljubljani in Center za raziskovanje družbenega komuniciranja na tej fakulteti.

Mirovni inštitut izraža javno podporo novinarjem, urednikom in tehničnemu osebju na RTV SLO, ki so se javno uprli vse hujšim vladnim napadom na institucionalno avtonomijo največjega javnega medija v državi.

Nezakonita strankarska prilastitev zavoda se intenzivno stopnjuje vse od nastopa trenutne vlade, so izpostavili. "Z nezakonitim imenovanjem generalnega direktorja in v. d. urednice informativnega programa Televizije Slovenija (TV SLO) ter z izigravanjem notranjih pravil so podporniki vladajočih strank izpeljali kadrovsko čistko v vrhu javne televizije," so opomnili. S spremembo predpisov zavoda pa se po njihovih besedah poskuša kadrovsko čistko izpeljati tudi v MMC-ju.

Pridružujejo se pozivom aktivov RTV SLO in posameznih novinarskih združenj k razrešitvi v. d. direktorja TV Slovenija Valentina Areha in k ponovitvi razpisa za odgovornega urednika informativnega programa TV Slovenija. Popolnoma podpirajo tudi odločitev o morebitni generalni stavki zaposlenih, če se kolektivi znotraj RTV SLO odločijo za ta korak."Spoštovanje do javnosti se v ključnih zgodovinskih trenutkih ne pokaže s tem, da še naprej ustvarjaš program, ki ni vreden javnega medija, ampak s tem, ko z vso integriteto in dostojanstvom porineš drog v kolesje populističnega avtoritarizma," so poudarili.

Urbanija se je na poziv novinarskih organizacij odzval na Twitterju, kjer je med drugim zapisal, da je žalostno, da se mora Ukom kot prvi boriti za svobodo govora.