Dogovor so do zdaj podpisali Policijski sindikat Slovenije, Fides – Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV, Sindikat policistov Slovenije, Sors – Sindikat občinskih redarjev Slovenije, Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost, Sindikat vojakov Slovenije, Konfederacija slovenskih sindikatov, Spukc – Sindikat zdravstva Slovenije in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J, so navedli na ministrstvu za javno upravo. Foto: UKOM/Primož Predalič
Dogovor so do zdaj podpisali Policijski sindikat Slovenije, Fides – Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV, Sindikat policistov Slovenije, Sors – Sindikat občinskih redarjev Slovenije, Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost, Sindikat vojakov Slovenije, Konfederacija slovenskih sindikatov, Spukc – Sindikat zdravstva Slovenije in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J, so navedli na ministrstvu za javno upravo. Foto: UKOM/Primož Predalič

Predstavniki vlade in sindikatov so pogajanja po več kot dveh mesecih sklenili 17. maja, nato pa so se do predloga dogovora opredeljevali v sindikatih. V četrtek so sindikalne centrale vlado pozvale k čimprejšnjemu podpisu, na četrtkovi seji je dogovor vlada vendarle potrdila, danes pa so k podpisu dogovora povabili sindikate, a ti v večini vladni strani predlagajo podpis v prihodnjem tednu, skupaj s povezanimi aneksi h kolektivnim pogodbam. Predloge teh so namreč prejeli šele v četrtek in se želijo najprej do njih opredeliti.

Kot je pojasnil vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj, je KSJS predlagal, da se tako dogovor kot aneksi podpišejo skupaj v sredo ali četrtek prihodnji teden. "Do zdaj smo dogovore in anekse vedno podpisovali hkrati," je poudaril Štrukelj in pojasnil, da tokrat v nasprotju z dozdajšnjo prakso vladna stran predlaga podpis dogovora danes, aneksov pa prihodnji teden.

Sindikati so predloge aneksov h kolektivnim pogodbam prejeli šele v četrtek in se želijo pred podpisom do njih najprej opredeliti. Foto: BoBo
Sindikati so predloge aneksov h kolektivnim pogodbam prejeli šele v četrtek in se želijo pred podpisom do njih najprej opredeliti. Foto: BoBo

Po njegovih besedah je to tudi v nasprotju s samim dogovorom, ki o tem govori v posebni točki. Ta določa, da se rešitve iz dogovora uveljavijo pod pogojem, da njegovi podpisniki podpišejo tudi aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti ter aneks(e) h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. To je bil vladni predlog, da ne bi nekateri sindikati dogovora podpisali, aneksa pa ne. V tem primeru se namreč ne bi spremenil izplačilni dan pri tistih, ki ga imajo zdaj določenega drugače, je pojasnil Štrukelj.

Sorodna novica Javnim uslužbencem višja regres in malica, prvi bo morda izplačan v dveh delih

Enostranska določitev termina

V KSJS-ju jih je po besedah Štruklja zmotilo tudi, da je vladna stran enostransko določila termin za podpis, ne da bi se o tem dogovorila s sindikati. Pojasnil je, da o tem ni bilo nikakršnega dogovora s KSJS-jem, "ki predstavlja jedro tistih, ki smo se dogovorili o vsebini dogovora". Vsi sindikati konfederacije so se namreč po njegovih navedbah strinjali z dogovorom. Dodal je, da za vladni predlog, da se dogovor podpiše prej, aneksi pa pozneje, nimajo pojasnila, da pa je vlada sama skoraj 14 dni odlašala s potrditvijo dogovora.

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek je povedal, da bo danes na podpis dogovora morda prišel zgolj en sindikat iz njihove pogajalske skupine, preostali, ki bi se odločili za podpis, pa bi verjetno k podpisu lahko pristopili naslednji teden. Tudi Počivavšek je pojasnil, da so šele v četrtek dobili predloge aneksov h kolektivnim pogodbam in jih morajo v sindikatih pregledati, se do njih opredeliti, dobiti mandat za podpis. "Zadevi sta pa povezani, tako da je naš predlog, da se podpiše vse skupaj," je dejal, pri čemer je poudaril, da to seveda velja za tiste sindikate iz njihove pogajalske skupine, ki se bodo za podpis odločili.

Dogovor z vlado za zdaj podpisalo le deset od 40 sindikatov

Kdo vse je podpisal dogovor?

Na ministrstvu za javno upravo so navedli, da so dogovor do zdaj podpisali Policijski sindikat Slovenije, Fides – Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV, Sindikat policistov Slovenije, Sors – Sindikat občinskih redarjev Slovenije, Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost, Sindikat vojakov Slovenije, Konfederacija slovenskih sindikatov, Spukc – Sindikat zdravstva Slovenije in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J.

Kot so navedli, se podpisuje tudi aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Da bi se časovno čim lažje uskladili in bi imela tudi sindikalna stran dovolj časa, da vsebino aneksov preveri na sindikalnih centralah, pa bodo podpisi dogovora in aneksov potekali še nekaj naslednjih dni, in sicer predvidoma do srede.

Želja vladne strani je, da bi podpis dogovorov in aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti potekal čim prej, s čimer bo omogočena uveljavitev aneksov in s tem višjih pravic za javne uslužbence že pri obračunu plač in stroškov za mesec junij, so še pojasnili na ministrstvu.

Koritnik: Sindikati so želeli oz. celo zahtevali čim hitrejši podpis

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je za Radio Slovenija razložil, zakaj je vladna stran tako hitela s podpisom dogovora: "Glede na napoved oz. obvestilo dveh skupin sindikatov, da se današnjega podpisa ne bosta udeležila, bi rad poudaril, da smo to zelo hitro podpisovanje organizirali tudi zaradi tiskovne konference, ki so jo imeli sindikat v torek, kjer so želeli oz. celo zahtevali čim hitrejši podpis dogovora, zato smo to sindikatom omogočili."

Višji regresi in zamik izplačilnega dne

Koritnik, ki ga je vlada pooblastila za podpis dogovora s sindikati, je sicer že pred dnevi med pomembnejšimi rešitvami dogovora omenil določitev letošnjega regresa v vrednosti 1050 evrov, zamik izplačilnega dneva plač pri proračunskih uporabnikih in poenostavitev sistema povračila stroškov prevoza na delo in z dela. Za vse se namreč določa povračilo stroškov v obliki kilometrine, pri čemer je ta zvišana z zdajšnjih osmih na deset odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina. Določeno je tudi, da izplačilo ne sme biti nižje od 30 evrov, se bo pa izplačalo glede na dejansko število prihodov ali odhodov na delo. Tistim, ki bodo predložili imensko vozovnico za javni prevoz, bo ta strošek povrnjen.

Višje se določa tudi kilometrina za uporabo lastnega avtomobila za službene namene. Regres za prehrano med delom je v dogovoru predviden v vrednosti 4,30 evra, medtem ko zdaj znaša 3,99 evra. Spremembe so pri dnevnicah za službena potovanja v Sloveniji. Zdaj velja 16 evrov za dnevnice za službeno potovanje v državi nad 12 ur, v dogovoru so predvideni trije razredi: za službeno potovanje nad 12 ur bo namesto 16 evrov po novem dnevnica znašala 21,39 evra, za 8 do vključno 12 ur 10,68 evra, za 6 do 8 ur pa 5,16 evra. Dvigujejo se tudi nagrade dijakom in študentom za obvezno opravljanje prakse.

Koritnik je sicer po podpisu dogovora dejal: "Dogovor, ki smo ga podpisali danes, je rezultat večmesečnega trdega usklajevanja. Pogajanja so bila intenzivna, marsikdaj tudi naporna, a – to moram poudariti – korektna in v konstruktivnem vzdušju. Veseli me torej, da smo po desetih pogajalskih sejah prišli do dogovora, sprejemljivega tako za vladno kot sindikalno stran. Obema stranema, torej tako kolegicam in kolegom na vladni in na sindikalni strani, se za to na tem mestu iskreno zahvaljujem."

Štrukelj vztraja, da se regres izplača v enem znesku

Pri izplačilu regresa bi se sicer lahko zapletlo. Branimir Štrukelj namreč vztraja, da se regres izplača v skladu z dogovorom – torej v enem znesku. "Minister je že vnaprej na nenapisan dogovor napovedal, da ga bo vlada kršila, kajti nobene možnosti v dogovoru ni, da se bi regres izplačal drugače kot 4. junija v celoti in v višini 1050 evrov. Kako lahko zaupate oblasti, ki že vnaprej pove, da se dogovora ne bo držala," je dejal za Radio Slovenija.